Ungdomstinget: ”Bussar, bio, event och sommarjobb”

23 NOV 2016
Skrivet av :

ut-8-webb

Gymnasieelevernas representanter på Ungdomstinget valde att samlas i en ring för att diskutera angelägna frågor tillsammans med tjänstemän och politiker. Det inbjöd till givande samtal som på lite drygt en timme resulterade i flera lösningar.

Gymnasieeleverna efterlyser fler “Högtidsaktiviteter” i samband med storhelger som exempelvis jul, nyår, påsk och halloween. Gärna i samarbete med kommunen, företag och organisationer som Köpmannaföreningen. Det behöver inte alltid vara jättearrangemang men trivsamma event där ungdomarna kan träffas.
Kjell Tegnelund, kultur- och fritidschef, uppmanade ungdomar med idéer att höra av sig till honom och lovade ordna resurser. Redan i dag anordnas en mängd aktiviteter men informationen har haft svårt att nå ut. En bra informationskanal är monitorn i gymnasieskolans foajé – men den fungerar inte. Beslut togs direkt att detta skulle åtgärdas snarast.

Bussar kan beställas

Ett annat önskemål är fler bussturer från Vidsel och Vistträsk till Älvsbyn på dagar och kvällar under lov, framförallt på sommaren. I dag finns en beställningsfunktion av bussar som kan användas två gånger per vecka. Hur denna fungerar, liksom alla aktiviteter, vill eleverna ha information om på Älvsbyns Gymnasiums hemsida.
Fler och aktuellare biofilmer är en annan sak på önskelistan.
– Vi har ju så himla fin biosalong. Bättre än i Piteå och Luleå. Om fler filmer visas nära premiären skulle det locka folk, påstod gymnasieeleverna.
– Forum är en fantastisk byggnad om vi använder den rätt, höll Helena Öhlund med om.

Svårt att få ledigt

En annan viktig fråga som spontant kom upp är svårigheten att få ledigt för jobb sista veckan av läsåret. I år slutar gymnasieskolan först den 16 juni vilket gör det problematiskt för elever att hinna genomföra introduktionsutbildning inom exempelvis äldreomsorgen.

Frågan ansågs så viktigt att Jan-Erik Backman, skolchef, fick i uppgift att diskutera saken med Mona Brännmark, rektor. Även Sture Nordin, s, som sitter med i det samverkansråd som finns mellan gymnasieskolorna i Fyrkanten, kommer att lyfta frågan.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.