Tips blev till inlägg i Aftonbladet

04 NOV 2016
Skrivet av :

laul

Jag ville skriva och tipsa Aftonbladet om ett gott exempel i svensk supporterkultur inom fotbollen. Svaret från tidningens fotbollsexpert Robert Laul blev oväntat: ”Får jag publicera ditt mail på bloggen?”

Självklart fick han det. Min tanke var att fler i landet skulle få ta del av den fantastiska attityd som finns inom Östersunds FK. Den allsvenska fotbollsklubben är banbrytande  när det handlar om värderingsfrågor, liksom supporterföreningen.

Alt utgår från kärlek och omtanke…

…men så heter ju också tränaren Potter, Graham Potter. Han har trollat upp Östersund från division 2 till allsvenskan där laget stundtals spelat ut storheter som Malmö FF, Hammarby, Djurgården med flera…

Läs Aftonbladets inlägg här…

Annars kommer här en kopia av mitt mail nedan:

Hoppingivande supporterkultur

… Östersund är banbrytande på många sätt när det handlar om värderingsfrågor. Den allsvenska fotbollsklubben blir först att HBTQ-certifiera sig. Klubben driver också en rad andra projekt för mångfald, integration och socialt ansvarstagande.

Den nya supporterförningen, Falkarna, går i samma fotspår som klubbledningen. Istället för att skrämma bort publik har klacken en välkomnande attityd. Till bortamatchen mot ärekrivalen GIF Sundsvall hade supporterföreningen gjort en banderoll med texten: ”Kämpa tills ni blöder – Norrlandsbröder”.
Graham Potters fru fick ett eget tifo. När har det förr hänt att en tränarfru hyllats av klacken?
Lasershowen hemma mot Hammarby var mäktig och ett nytänk istället för bengaliska eldar. Nu var det ljuseffekter, rökmaskiner, supportrar med flaggor på planen, allt godkänt och kontrollerat. Till och med flyget hade kontaktats för att förvarnas..! Så ska en slipsten dras.
Även motståndarna, Hammarby, välkomnades genom att en del av lasershowen gick i grönt.
Jag är inte själv från Östersund men hamnade på Östersunds-Postens hemsida när jag ville läsa om ryktena att Potter var aktuell för Djurgården. Hade aldrig hört talas om Falkarna tidigare. Men jag fastnade och läste allt jag hittade om supporterföreningen.
Är inte detta värt att lyfta fram som ett gott exempel? Då kanske vi skapar en annan supporterkultur inom fotbollen. Kanske även i storstäderna.
Själva möttes exempelvis Östersundsfans och Östersundsspelare av banderollen; ”Ingen historia, ingen kultur – hoppas ni åker ur” när de spelade mot IFK Göteborg. Järnkaminerna sjöng om hur de hatade Norrland när Djurgården gästade Jämtkraft Arena men möttes ändå av kärlek.
Detta bör lyftas fram. Tycker jag.
M.v.h/Tony Berglund, Pitå/Hemmingsmark/Älvsbyn

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.