Putin rustar 30 mil från Norrbotten – och skrämmer med Satan 2

rysshotDen gamla ryska flygbasen i Alakurtti har väckts till liv och rustas på nytt. Inom kort kan upp till 7 000 soldater befinna sig på basen som ligger fem mil från den finska gränsen i höjd med Övertorneå/Pajala. Mindre än 30 mil från Norrbotten. Dessutom skrämmer Ryssland övriga Europa med missilen Satan 2, ett nytt kärnvapen som sägs kunna utplåna mer än halva Sverige i en smäll.

Knappt 30 mil från svenska gränsen återuppbygger ryssarna en gammal flygbas i Alakurtti.

Knappt 30 mil från svenska gränsen återuppbygger ryssarna en gammal flygbas i Alakurtti.

– Det är en väsentlig resursuppbyggnad som ändrar situationen i området. Från åtminstone finsk sida är det ett bekymmer, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant, till Nyheter24.

Elfving ser med oro att Ryssland ökar den militära närvaron i norra delarna av landet med fokus mot arktis-området som, enligt honom, blir allt viktigare.

– De ryska styrkorna i området är mindre än under Sovjet-perioden. Men likt förbaskat är den ryska uppbyggnaden något som svenska försvaret borde följa och förhålla sig till. Det är fråga om politisk inriktning. Vad ska vi ha för försvarsmakt, vad ska den göra och vad ska den ha för resurser?

Andra oroande signaler, åtminstone för vårt östra grannland, är att ryska medborgare uppges köpa stora mängder fastigheter nära finska gränsen.

I en rapport varnar Finlands underrättelsetjänst, Supo, för att Ryssland kan förbereda en attack på Finland. Enligt den finska tidningen Iltalehti påminner metoden om hur Ryssland förberedde sig inför invasionen och annekteringen av Krim 2014.

Även i andra delar av världen uppmärksammas den ökade aktiviteten på Nordkalotten från rysk sida. ”Det här kan vara för att skaffa sig en fördel i en krissituation, och det bevakas hårt av Supo”, skriver brittiska The Independent.

Finska försvarsdepartementet följer därför med noggrannhet köp och försäljningar av fastigheter på rysk sida nära den finska gränsen. Dessutom har rysk propaganda och desinformation börjat spridas i Finland, enligt The Independent.

För en tid sedan spreds också uppgifter att Ryssland utvecklat ett nytt kärnvapen, supermissilen Satan 2. ”Bomben påstås vara så kraftig att den skulle kunna förinta en yta stor som Frankrike eller Texas, enligt ryska arméns egna tv-kanal Zvezda”, skriver The Economist.

Det har gett många i västeuropa skrämselhicka.

– Den här nya typen av bomber kommer få bomberna som fälldes över Hiroshima och Nagasaki se ut som leksaksgevärsskott, säger experten Paul Craig Roberts till Daily Star.

Men det finns också skeptiker som tror att Satan 2 bara är skrämselpropaganda och att missilien inte ens existerar.
– Design-detlajerna är inte korrekta och jag tvivlar på att missilen finns i verkligeheten, säger förre agenten Igor Sutyagin, som numera tjänstgör som senior officer för the British Royal Institute for Defense Studies, sedan han tittat närmare på de bilder av missilen som sprids på nätet och i media.

Sutyagin citeras av pravda.ru.

Källor: Nyheter24, pravda.ru, Daily Star, The Independent, The Economist. Iltalehti, med flera…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.