Norrbottenpolisen varnar – brott mot äldre ökar

10 NOV 2016
Skrivet av :

polis_bord

Under hösten har det inkommit en del anmälningar till polisen om äldre personer som utsätts för bedrägeri. Bara i Norrbotten har polisen haft fyra fullbordade och två försök till brott. En person har nu blivit åtalad för flertalet bedrägerier, skriver polisen i ett pressmeddelande.

De anmälningar om bedrägerier som inkommit till polisen har handlat om såväl dörrknackare, falska meddelanden om vinster, näthandel som telefonförsäljare eller falska släktingar som ringt i trångmål.

Polisen har därför, i ett brottsförebyggande syfte, samarbetat med landets pensionärsföreningar och tagit fram ett brottsförebyggande informationsmaterial gällande bedrägerier. Materialet består av tre instruktionsfilmer, som kan utgöra underlag för diskussion och information. Materialet syftar till att äldre ska få egen insikt och kunskap om hur de kan förebygga utsatthet för bedrägeribrott. Samverkansprojektet har fått pris för bra brottsförebyggande arbete och är nominerad till European Crime Prevention Award.

De drabbade är i genomsnitt 82 år och kvinnor tycks drabbas oftare män. De flesta bedrägerier mot äldre sker oftast på dagtid.

– Vid några tillfällen har även äldre utsatts för dörrknackare som trängt sig in i hemmet och då passat på att stjäla lättåtkomliga värdesaker, säger Mats Ekman, gruppchef vid polisens bedrägerigrupp i pressmeddelandet.

Utöver fysiska bedrägerier och stölder har även meddelanden om vinster på lotteri förekommit eller så har det förekommit att man kan erhålla någon åtråvärd produkt för en krona, bara man uppger sina bankuppgifter.

– Man ska vara försiktig med kort och koder. Koder ska man absolut inte uppge. Och när telefonförsäljare ringer, ska man lägga på direkt. Om man behöver något kan man själv kontakta den man behöver, säger Mats Ekman.

Mats Ekman fortsätter och berättar om man exemplevis ska handla från nätet så menar han att man bör använda företagets betalningstjänster och att man aldrig ska betala i förskott för en vara. Oavsett hur man uppfattar försäljaren. Andra siutationer som uppstått är att äldre blivit uppringda där någon utgett sig för att vara en släkting eller gammal bekant.

– Om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller gammal bekant i trångmål som vill ha pengar, ring själv upp den personen eller annan anhörig först för att se om det stämmer, säger Mats Ekman.

Enligt statistikunderlag så har identitetsstölderna ökat i jämförelse med fjolårets statistik i Nord. Detta kan ha kopplingar till den falska informationen där befolkningen uppmanades att uppge bankuppgifter till samhällsmyndigheter via e-post.

– Det var flertalet personer som drabbades av den falska informationen från samhällsmyndigheter som spreds i landet tidigare, säger Mats Ekman.

Polisen har föreläst på olika pensionärsträffar i regionen och alla som varit med vid träffarna har fått tillgång till den självinstruerande utbildningen som finns på polisens webbplats.

– Det är bra om vi kan sprida informationen till fler äldre än via pensionärsträffar så jag vill uppmana anhöriga till att ta del av materialet och sprida det vidare till sina närstående, avslutar Mats Ekman.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.