Kommunen satsar på elhybridbilar

11 NOV 2016
Skrivet av :

För tre år sedan skrev Älvsbyn på Borgmästaravtalet, ett EU-projekt där man som deltagare lovar att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen med minst 20 % senast år 2020. En utav åtgärderna för att uppnå det utsatta målet är att man i Älvsbyns kommun har införskaffat åtta stycken elhybridbilar, sex stycken till hemtjänsten och två till Barn- och familjeenheten. Fler väntas införskaffas längre fram.

bil

En av de nya bilarna.

Elhybriderna går på antingen bensin eller elektricitet, beroende på hur fort man kör. Upp till 50 km/h går bilen på el, vid högre hastigheter kopplas bensinen in. Men så länge som bilen går på el laddar den batteriet på egen hand när man kör. Ett stort plus när man kör inne i centralorten, där hastighetsbegränsningen ligger på 40/km.

– Så i teorin innebär det att kör man en elhybridbil så går den bara på el i samhället. Då blir det inga utsläpp och det kostar nästan ingenting, säger Benita Jonsson, upphandlare på Älvsbyns kommun.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.