Insamlingen av björnbajs avslutad

04 NOV 2016
Skrivet av :

20160709_bjorn_01

Nu är insamlingen av björnspillning i Norrbotten över. Drygt 1500 prover har samlats in och projektledaren Kenneth Karlsson är mycket nöjd med insamlingen.

Insamlingen av björnspillning har pågått från 21 augusti till 31 oktober och syftet var att kunna göra en ordentlig uppskattning av den norrbottniska björnstammen. Spillningsproverna har nu skickats in till SLU där spillningen DNA-analyseras och utifrån det görs en uppskattning av hur många björnar som finns i länet. Totalt har 1551 prover registrerats och en beräkning av björnstammen kommer sannolikt kunna presenteras i maj 2017.

– I vinter görs DNA-analysen och då kan man fastställa att det verkligen är björnspillning och i så fall vilket kön björnen har. Vi hoppas att vi har fått in många prover från samma björnar, beräkningarna blir mer säkra då, säger Kenneth Karlsson, projektledare Länsstyrelsen Norrbotten i ett pressmeddelande.

Bra täckning i länet

Björnspillning har hittats i alla områden där björn förväntades finnas, däremot finns vissa extremt svåråtkomliga områden som kalfjäll och stora myrområden där insamling inte kunnat ske. Var och en kan ta del av resultatet på webbplatsen www.rovbase.se. Täckningen är mycket bättre än den inventering som gjordes år 2010 och Kenneth Karlsson är glad över engagemanget.

– Vi vill tacka alla insamlare och alla som hjälpt till att sprida information och insamlings-kit, Jägarförbundet och skogsbolagen har också gjort en stor insats. Utan alla frivilliga hade inte inventeringen kunnat genomföras, säger Kenneth Karlsson.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.