Den största supermånen på 68 år

13 NOV 2016
Skrivet av :

Natten till måndag den 14 november kommer vi att kunna avnjuta en måne, mycket större och klarare än vad vi är vana att se.Så här nära jorden har den inte varit på hela 68 år.

20161113_moon_puff

Foto: Läsarbild Lördag 12/11 Micke Jonsson

Det är inte helt ovanligt att få syn på en supermåne, bara för en månad sedan kunde vi uppleva detta fenomen och i slutet av mars detta år syntes en hästig superblodmåne på natthimlen. Men senast månen var så här nära jorden var år 1948 – och inträffar inte nästa gång förrän 2034.

Varför uppstår en supermåne?

Månens omloppsbana runt jorden är något ellipsformad, vilket innebär att månen ibland är närmare jorden och ibland länge ifrån. Ifall det är fullmåne samtidigt som månen passerar jorden på nära håll, uppstår något som kallas för  supermåne.

På NASAs hemsida står att läsa, att en supermåne kan upplevas som 14 procent större och hela 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne.

När kan vi se den?

Supermånen kommer att vara synlig för oss i Sverige mellan kl 02-06, men allra bäst uppskattas den kunna ses vid 04-tiden, förutsatt att det är klart väder.

Året avslutas med tre supermånar

Detta häftiga fenomen  faktiskt det andra av tre i ordningen. Den första syntes den 16 oktober och årets sista supermåne kommer att framträda den 14 december. Men det kommer att dröja 18 år innan den kommer att upplevas lika stor som den supermåne vi väntas kunna se i natt.

 

Källa:

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.