Älvsbyns Schackklubb – 61 år av strategier

10 NOV 2016
Skrivet av :

Åtta bönder, två springare, två löpare, två torn, en dam, en kung och en gnutta list. Det är allt som behövs för att erövra motståndarens kungarike. Schack matt, ska vi köra igen?

Schack är ett bräd- och strategispel som har funnits i över 1500 år. Spelet går ut på att man ska försöka överlista sin motståndare och med hjälp av 16 schackpjäser ta sig in bakom fiendens linje och ta över dennes kung. I Älvsbyn grundades Älvsbyns Schackklubb 1955 utav Arne Öhman. Klubben hade sin storhetstid fram till 1966, men fick sedan läggas på is på grund av för få spelare. 1978 fick klubben nya friska vindar, när den nu före detta ICA-handlaren Egon Bohlin blåste liv i klubben.

Söker yngre medlemmar

Klubben har i dagsläget 12 aktiva medlemmar som träffas och spelar på Älvsby folkhögskola på torsdagskvällarna. Klubbens ordförande, Anders Jonsson, har själv spelat sedan ungdomens dagar och hoppas att allt fler yngre väljer att ge schack en chans.

– När jag var till klubben den första gången då var det full fart. Vi hade seriespel i hela Norrbotten. Sen har de gått i berg- och dalbana. Men nu känns det som att vi är på väg upp litegrand. Men vi behöver föryngra oss, det är det som är vårt problem. Alla är välkomna, även nybörjare. Så kan vi lära dem spela schack. Vi är även mitt uppe i en satsning att aktivera ensamkommande flyktingbarn. Det här är ett bra sätt för dem att komma in i det svenska samhället. Vi skall även ta kontakt med skolan och se om vi kan få igång något samarbete.

Vad är det i schack som lockar?

– Det finns många bitar där. Bland annat att försöka räkna ut i förväg vilket drag som är bra för mig och samtidigt fundera ut vad motståndaren kommer att göra. Det gäller att försöka fundera lite längre än motståndaren. Jag själv kan nog vara 3-4 drag i förväg, i bästa fall. Men det kan snabbt ändra sig, säger Anders Jonsson.

Faktaruta

För att bli medlem i Älvsbyns Schackklubb kontaktar man Anders Jonsson, eller kommer förbi torsdagar mellan 17.00 och 19.00 på Älvsbyns folkhögskola i lokalen Hadar. Medlemskapet är gratis och det bjuds alltid på fika.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.