Patrik Sjöberg om idrottens baksida

05 OKT 2016
Skrivet av :
20161004_patrik_0017

Patrik Sjöberg. FOTO: STERLING NILSSON

Patrik Sjöbergs idrottskarriär nådde rekordhöjder men själv mådde han botten. Orsaken var de sexuella övergreppen från hans styvfar och tränare. På tisdagskvällen berättade han om sina upplevelser inför en nära fullsatt Forumbiograf.

20161004_patrik_0026

Fullsatt biograf. FOTO: STERLING NILSSON

Sjöberg tycker att större krav borde ställas på idrottsrörelsen i frågor som rör mjuka värden. Själv teg han, liksom de flesta andra, under ungdomsåren när övergreppen inträffade. Det fanns inget stöd att få eller någon att berätta för.

Därför slog Sjöbergs självutlämnande bok, ”Det du inte såg”, ned som en bomb och satte fingret på en sida av idrotten som alltid mörkats.

– Det borde finnas ett kontrollerande organ inom idrotten som ser till att klubbar faktiskt sköter de mjuka värderingarna. I dag får idrotten utreda sig själv vilket är väldigt märkligt, för det är ju ingen som har någon kompetens egentligen, säger Patrik Sjöberg.

Han jämförde idrottsrörelsen med skolan.

– I princip alla barn kommer i kontakt med idrotten under sin uppväxt. Om en lärare begår övergrepp startas en utredning och socialen kopplas in. Det hade gjorts utredningar som lett någonstans. Men i idrottens värld händer ingenting om samma saker uppdagas. Det är idrottens skyldighet att göra sig själv till en säker plats för barn.

Patrik Sjöberg nådde stora framgångar som höjdhoppare med medaljer både i OS, VM och EM. Han innehar fortfarande Europarekordet på 2,42 meter och tränades av sin styvfar Viljo Nousiainen.

På ytan såg allt perfekt ut. Men bakom fasaden dolde sig någonting helt annat, en tragisk historia om sexuellt utnyttjande av barn.

Sjöberg menar att idrotten inte får blunda för att saker som detta sker. Han efterlyser därför ett bättre kontroll- och regelverk.

– Idrotten är bra och fyller en jätteviktig funktion. Lyckligtvis är de flesta ledare och tränare seriösa och bra. Men jag vill inte att någon fler utsätts för det jag tvingades genomleva.

Arrangör av föreläsningen var Desiree Berg och Lena Egmark från Kvinno- och tjejjouren i Älvsbyn. På torsdag bjuds på en en ny. Då kommer Paulina Bengtsson för att berätta om mannen hon träffade på nätet och hur han kontrollerade, hotade och sålde henne till andra män under fyra månaders tid.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.