Gripande föreläsning om skrämmande övergrepp

Paulina Bengtsson

Paulina Bengtsson. FOTO: STERLING NILSSON

Under torsdagskvällen anordnade Kvinno- och tjejouren Pärlan tillsammans med Driva en föreläsning med Paulina Bengtsson. I sin föreläsning ” Vägen ut” berättade Paulina öppet och ärligt sin erfarenhet av att ha blivit utsatt för övergrepp, såld för sex, hotad till livet. Allt av en man som hon träffat via nätet.

Då hon efter fyra månader blev gravid fick hon kraft och ork att bryta sig ur. Dock förträngde hon allt hon varit med om, lade locket på och ville inte låtsas som att det hänt. Självföraktet och känslan av att inte vara något värd fick henne att börja med ett självskadebeteende med sex. Att söka upp män på krogen, ha sex för att få en stunds bekräftelse blev ett sätt för henne att leva.

I sina egna ögon var det det enda hon dög till.

20161006_paulin_0017

Rättegången blev ett sätt för Paulina att bearbeta allt som hon varit med om . FOTO: STERLING NILSSON

Senare blev det rättegång mot mannen som blev dömd till 14 års fängelse för koppleri och grova våldtäkter. Rättegången blev ett sätt för Paulina att bearbeta allt som hon varit med om och att få hjälp med bearbetningen, att förstå att hon var utan skuld i det som hänt.

2008 startade hon Novahuset, en ideell förening som ger stöd och hjälp till ungdomar som blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp. De bedriver även utåtriktad information.

Cirka 130 st hade kommit till Forum för att lyssna på Paulina. Ett viktigt, aktuellt ämne som vi måste våga se, fråga om, tala om.

TEXT: LENA GRAHN-EGMARK

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.