Det mesta är grönt i Älvsbyn
Företagsklimatet i Älvsbyn befinner sig på det gröna fältet. Ungdomarna på Älvåkra likaså. Det är ett gott betyg.
– Sveriges kommuner och landsting, tycker att vi är en välskött kommun, berättade Helena Öhlund, kommunalråd vid senaste Företagarfrukosten på Polar Hotel där ett 70-tal personer deltog.
I svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner placerar sig
Älvsbyn återigen tvåa i länet efter Luleå. De enda två kommunerna i Norrbotten som
hamnar på det så kallade gröna fältet – vilket signalerar gott betyg.
Andra positiva signaler är anläggandet av 23 nya tomter vid Pärlans förskola, byggandet av det nya hyreshuset, befolkningsökningen och mycket annat. Men även bra kan bli bättre. Därför informerade Pär Jonsson, näringslivschef, om det pågående arbetet med näringslivsprogrammet som kommer att presenteras lagom till julgröten.
På det gröna fältet placerar sig också många av Älvsbyns unga.
Där frodas spontanidrotten.
– Älvåkra är kommunens största ungdomsgård. Där samlas en stor del av Älvsbyns
framtid. Vi vill ha aktiva barn, förklarade Viktoria Viklund och Katarina Sandberg, Älvsby IF Fotboll, och avslöjade planerna om att riva den gamla enplansdelen av klubbhuset och bygga nytt.
– Vi drömmer om en ny byggnad med två nya omklädningsrum och ett
café/samlingsgård tillgänglig för alla. Göra området än mer attraktivt – även för dem som inte idrottar.
Pengar till finansieringen kommer bland annat att sökas hos Allmänna Arvsfonden och nu vill ÄIF ha råd, förslag, idéer och offerter på rivningen och nybygget från företagarna i Älvsbyn. Likaså hoppas ÄIF att belysningen på konstgräsplanen kan stå på fram till klockan 21:00 från söndag – torsdag under hösten och våren.
Övrigt från mötet i korthet:
- Tobias Eklund, föreståndare på Gulf, berättade att den nya efterlängtade macken i Vidsel kommer att stå klar i slutet av månaden.
- Erik Johansson, ung hemvändande lantbrukare, informerade om Skataudden, gården med allt från egenproducerade råvaror och hästfoder till boende och spa.
- Älvsbyns medverkan i Stockholm på Hemvändardagen ”Hemlängtan” rapporterades lyckad. Utöver kommunala tjänstemän deltog även Polarbröd och Älvsbyhus.
- Älvsbyhus är en av tre husfabrikanter som tecknat avtal med LKAB. Första ordern landar på runt 20 villor.
– Men sedan kan det bli tal om många, många fler, berättade Kent Johansson, VD, som
även informerade om projektet ”X 2” med syfte att fördubbla husproduktionen.
Läs mer här…
- Älvsbyns kommun är först i landet med en färdig reservvattentäkt.
– Färskvatten kommer därför förhoppningsvis inte att vara någon bristvara inom överskådlig tid, berättade Jan Sipola, VD Älvsbyns Energi. - Alla biljetter till Älvsbyns näringslivsgala är sålda.
- Planen för taxan för fjärrvärme och renhållning är att den inte ska höjas. Däremot höjs VA-taxan med 6,3 procent under tre år för att klara bytet av VA-nätet.
– Men vi ligger klart under exempelvis Piteå och Luleå där höjningarna blir mellan 10 och 12 procent, lugnade Jan Sipola vd Älvsbyns energi.
- Ulf Norberg berättade om företaget BONOR Bygg AB. Orderboken är fylld för det unga bolaget som främst uppför nyproducerade villor.
- Stefan Hardselius, LRF, presenterade projektet Nära Mat.
– Jag hoppas att få se mer lokalproducerad Älvsbymat på tallrikar i skolor och omsorg.
Det är viktigt att vi tar till vara på näringarna i närområdet för miljön, landskapet, jobben och skatteintäkternas skull, betonade han.