Brist på smör i norra Sverige

10 OKT 2016
Skrivet av :
Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig,Norrmejerier.

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier.

Norrmeijerier stoppar produktionen av smör.
– Det är alltid lika tråkigt när det uppstår men likväl naturligt då tillgången på mjölk och grädde varierar med årstiderna, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier.

Norrmejerier hämtar mjölk hos sina medlemmar i de fyra nordliga länen och råvaran är begränsad till hur mycket mjölk gårdarna kan leverera. Mjölk är också en naturlig råvara där både mängden som korna mjölkar och andelen grädde varierar med säsong. På hösten mjölkar korna något mindre, samtidigt som mjölken då är mindre fet.
– Det olyckliga är att både mängden mjölk och mängden grädde minskar samtidigt som åtgången av både grädde och smör ökar under hösten, berättar Mariann Holmberg.

Genom att stoppa produktionen av smör kan Norrmejerier säkerställa leveranser av exempelvis grädde, Crème Fraiche och Norrgott. Norrmejeriers ekologiska smör fortsätter tillverkas som vanligt.

Bristen på Norrmejeriers smör kommer kvarstå en bit in på det nya året.
– Norrgott funkar dock fint för både bakning och matlagning, tipsar Mariann Holmberg.

Källa: Norrmeijerier

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.