Årets seniorer fick företagandet med modersmjölken

23 OKT 2016
Skrivet av :

För 111 år sedan startade deras farfar, Carl Ludvig Hedman, en smidesverkstad i Älvsbyn. Det lade grunden för Bröderna Hedmans, i dag ett välmående företag vars verksamhet under årens lopp utvidgats med cementgjuteri, transporttjänster och maskinentreprenad. Därför hedras Åke och Ulf Hedman med priset Årets Seniorer.

– Egentligen hade vi inte tänkt gå in i branschen. Men så blev det. Vi fick ju företagandet med modersmjölken, förklarar Åke.

 

Åke Hedman och hans bror Ulf blev året seniorer.

Åke Hedman och hans bror Ulf blev året seniorer.

Bolaget grundades redan 1905.

– I början var det smidesarbeten till flottningen, tillverkning av timmerstöttingar och annat, berättar Åke.

27 år senare breddades verksamheten när de första betongringarna tillverkades i träform med handblandad betong. 1935 startades produktion av betongtegel. Året därpå tillverkning av avloppsrör.

Efter 41 år kom första generationsskiftet när bröderna Gunnar och Birger övertog verksamheten, där av namnet Br. Hedmans Smideverkstad & Cementgjuteri. Utvecklingen av företaget fortsatte. 1947 köptes den första lastbilen, en Ford V8 av 1940 års modell. 1965 investerade bröderna i den första baklastaren, en BM 35. En mycket god affär som blev starten på ytterligare en verksamhet, för snabbt kom uppdrag från byggmästare på lastning, lossning, snöröjning med mera.

 

1983 gick Åke och Ulf in som delägare. De drev företaget fram till förra året. Ny ägare är Magnus Lind.

– Vi önskar honom all lycka och välgång.

Priset som Årets seniorer tar Åke och Ulf emot med tacksamhet och värme.

– Det är hedrande att vi, två föredettingar, uppmärksammas för det vi gjort. Jag hoppas att vi uppträtt någorlunda anständigt genom årens lopp.

 

Juryns motivering:
Med ett delat ledarskap har de utvecklat sitt företag med ett långsiktigt fokus. De har visat på klokhet, engagemang och tålamod genom åren.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.