Vecka med fokus på barn och ungdomars hälsa

05 SEP 2016
Skrivet av :

Ohälsa är allt annat än hälsosamt. I Älvsbyn finns det en rad olika föreningar som erbjuder just aktiviteter, som stärker både kropp, knopp och själ.

Att tänka på hälsan är viktigt, både den fysiska och psykiska biten. Under måndagen invigdes det nya arrangemanget ”Barn & ungas hälsovecka” utanför Älvåkraskolans matsal. I fyra dagar kommer olika aktiviteter och föreläsningar att äga rum under eftermiddagarna. Varje dag kommer att fokusera på ett specifikt tema, vars syfte är att främja hälsan hos de yngre.

Ung hälsa 2 Ung hälsa 1

Startade med säkerhet och fyrbenta vänner

Arrangemanget riktar sig mot vårdnadshavare, skolpersonal och barn/ungdomar. Den första temadagen gick under namnet ”Blåljus och säkerhet”. Under eftermiddagen hade besökare chans att träffa närvarande ambulanspersonal, som demonstrerade och visade upp sin utrustning. NTF berättade om hur viktigt det är att ha hjälm när man cyklar, speciellt när man körde deras cykelteknikbana. På plats fanns även ryttarföreningen och brukshundsklubben. Härnäst väntar besök från bland annat simsällskapet, dansdraget, basketklubben och skidklubben.

Rikt föreningsliv som är bra för hälsan

Bakom satsningen finns bland annat Madelene Nyman, enhetschef på Barn- och familjeenheten i Älvsbyns kommun, som hoppas på välbesökta dagar.

– Syftet med den här veckan är att mer utåtriktat visa på vårt ansvar att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för våra barn och elever. Och då vill vi rikta uppmärksamheten mot att det finns en mängd olika aktiviteter som är hälsofrämjande och förebyggande. Älvsbyn är en kommun med ett rikt föreningsliv, men vi har exempelvis många nyanlända som inte vet om dessa föreningar. Vi vill ge alla en möjlighet att prova på och komma in i föreningslivet.

Madelene Nyman

Madelene Nyman

Vad vill ni få ut av veckan?

– Förhoppningen är att många kommer och provar på våra aktiviteter och lyssnar på våra föreläsningar, så att andemeningen når ut till flera. Tanken är att det här ska återkomma vartannat år. Vi har en mängd med idéer på hur man kan utveckla det här med andra föreläsningar. Det finns så mycket kring just barns hälsa.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.