Ny smak efter 144 år

02 SEP 2016
Skrivet av :

V-ostReceptet till Västerbottensost skapades 1872. I höst, 144 år senare, lanseras för första gången en ny smak.

– Under ett kreativt möte framträdde idén om att föra samman två genuina, västerbottniska varumärken i en produkt. Vi gillar att ta ut svängarna och testa nya saker och detta kändes direkt som en bra matchning, turligt nog var intresset ömsesidigt och resten är, som man brukar säga, historia, säger Robin Karlsson, Fläskhandlare, Vindelns Rökeri.

Därmed var Västerbottensost Vindelnrökt född.
– Det känns verkligen kul att kunna presentera en Västerbottensost som fått möta röken från alvedseldade ugnar hos Vindelns Rökeri, en smakupplevelse som vi är mycket stolta över och som vi längtat efter att få dela med oss av, säger Helena Ahlgren, Brand Manager, Västerbottensost.

Västerbottensost Vindelnrökt kommer att finnas i butik från och med vecka 38. Innan dess kommer den att kunna avnjutas under invigningen av Umeå Smakfestival den 8 september, där kocken Victor Linder presenterar nya spännande recept med möjlighet för besökarna att provsmaka.

Vindelnrökt Västerbottensost lagras i minst 14 månader innan den kallröks på Vindelns Rökeri. Den säljs i gourmetbit på 165 gram.

Utöver denna nyhet lanseras även Västerbottensost® Extra Lagrad, som har fått vila sig i form i hela 24 månader. Även denna nyhet kommer att finnas på plats att avsmakas under invigningen av Umeå Smakfestival. Västerbottensost Extra lagrad kommer precis som Vindelnrökt Västerbottensost att finnas i butik vecka 38, i gourmetbit på 165 gram, eller som helost på 18 kilo.

Fakta Västerbottensost

 • Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades W-varumärket för Västerbottensost hos Patent- och registreringsverket.
 • Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till.
 • Ingen vet varför det nu bara går att tillverka Västerbottensost på det lilla mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för 100 år sedan.
 • Västerbottensost har med sin unika smak och höga kvalitet fått ett gott rykte ute i världen. Det är många som efterfrågar den mytomspunna osten och varje år kommer det in frågor till Västerbottensost runt förutsättningar för export.
 • Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke och har lanserats i bland annat England och Finland. Tack vare Västerbottensost blev Norrmejerier 1990 utnämnd till Kunglig Hovleverantör, en titel som kännetecknar hög svensk kvalitet.

Fakta Vindelns Rökeri

 • År 1917 startade charkuteristen Karl-Magnus Lindgren ett slakteri och rökeri i västerbottniska Vindeln. Under hundra år har hans arv först vidare i samma anda.
 • Rökeriet drivs i dag av Fredrik Jonsson och Robin Karlsson som fortfarande använder de handmurade originalugnarna och jobbar enligt samma recept och metod som när den första röken steg ur skorstenen på Hantverkarvägen i Vindeln. Ved av al skapar röken och råvarorna kommer från närliggande gårdar. Endast salt används som smaktillsats.

Fakta Norrmejerier

 • Norrmejerier Ekonomisk Förening är norrlänningarnas mejeri som ägs av cirka 500 lokala bönder varav 400 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län.
 • Årligen förädlas drygt 200 miljoner kilo mjölk vid mejerierna i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost.
 • I Norrmejeriers produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®.
 • Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.