Norrbotten har bästa prisutvecklingen på villor

villa

Priserna på villor i Norrbotten har i genomsnitt ökat med 52 procent per kvadratmeter de senaste fem åren. Det är bäst i Sverige! Det visar siffror från Mäklarstatistik.
Fastighetsbyrån ville få en bild av prisutvecklingen på villor de senaste fem åren i olika regioner. Mäklarstatistik fick i uppdrag att jämföra kvadratmeterpriser på villor under januari till juli 2011 jämfört med samma period 2016.
– När man ser över en lite längre period är det slående vilka prisuppgångar vi haft i Sverige. Under den senaste femårsperioden har bostadsrätter ökat betydligt mer än villor men vi kan se att villor har ökat mer de senaste tolv månaderna. Låga räntor, bostadsbrist och lågt utbud driver upp priserna, säger , VD på Fastighetsbyrån.
Snittökningen i landet sedan 2011 är 32 procent på villor. Bäst prisutveckling har villorna i Norrbotten med Gotland på andra plats.
– Något som bidrar till stigande priser på villor är att omsättningen är relativt låg. Många villaägare som ägt sitt hus länge och har låg belåning drar sig för att flytta. Kostnaderna med till exempel vinstskatt och höga månadsavgifter på nyproducerade bostadsrätter avskräcker helt enkelt, fortsätter Lars-Erik Nykvist.
Prisutveckling de senaste fem åren per län i procent:
Norrbottens län, 56
Gotlands län, 52
Västerbottens län, 45
Uppsala län, 45
Västernorrlands län, 44
Västmanlands län, 43
Stockholms län 43
Södermanlands län, 40
Örebro län, 36
Jämtlands län, 35
Dalarnas län, 35
Jönköpings län, 33
Hallands län, 33
Östergötlands län, 32
Västra Götalands län, 32
Gävleborgs län. 28
Kronobergs län, 20
Värmlands län, 18
Skåne län, 18
Blekinge län, 9
Kalmar län, 8
Riket, 32

Källa: Fastighetsbyrån

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.