Länets bönder får miljon-donation av Kamprad

20 SEP 2016
Skrivet av :

20140525_koslapp_129

Familjen Kamprads stiftelse donerar 3,2 miljoner kronor till ett treårigt forskningsprojekt som ska bidra till att öka lönsamheten för Norrbottens mjölkproducenter.

I projektet deltar 45 av Norrmejeriers mjölkleverantörer, där mjölkråvara samlas in och analyseras för att urskilja egenskaper som är extra bra för ystning av hårdost.

– Det är jättespännande att studera faktorer som kan påverka lönsamheten för våra medlemmar, de norrländska mjölkbönderna, säger Karin Hallin Saeden, chef för Forskning och Utveckling vid Norrmejerier, som samarbetar med SLU och Växa i forskningsprojektet.

– Mjölk är en naturlig råvara som påverkas av, allt från olika koraser till sammansättning av foder som odlas på gården och extra tillskott av näring och vitaminer. Våra medlemmar har ett stort intresse av att delta i projektet som i en förlängning både kan påverka arbetet på den enskilda gården och det ekonomiska utfallet av Norrmejeriers ostar, berättar Karin Hallin Saeden.

Familjen Kamprads stiftelse vill förbättra villkoren för att leva och verka på landsbygden och har lagt särskild vikt vid projekt där erfarenheter från lokalsamhällen tas till vara för att nå ny kunskap om landsbygdsutveckling.

Källa: Norrmejerier

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.