Jan Ekman berättade om FN-uppdrag på Cypern

08 SEP 2016
Skrivet av :
Jan Ekman med FN-flaggan

Jan Ekman med FN-flaggan

Lottorna startade hösten med att Jan Ekman besökte dem och berättade om livet som FN-soldat på Cypern 1978 och 1979. Jan är Älvsbypojke, men bor numera i Hedemora. Hans fru Anita är med i Älvsby Lottakår och
ansvarar för kårens hemsida.

Det blev ganska naturligt att be Jan berätta om FN-uppdraget när det passade in i deras semester. Cypern är ett semesterparadis i Medelhavet.

På ön bodde grekcyprioter och turkcyprioter och strider uppstod om Cypern skulle vara självständigt eller anslutas till Grekland. Turkcyprioterna och Turkiet accepterade inte en anslutning till Grekland utan invaderade ön, i första hand den norra och östra delen, som hade turkisk dominans. Så kom FN in i bilden, ön delades och en gräns upprättades mellan delarna. Denna gräns fick FN uppdraget att bevaka och dit kom soldater från bl.a. Sverige, England, Danmark, Österike och Norge.

Första tiden var läget spänt, men med tiden vande man sig vid att leva sida vid sida. FN-personalen bär normalt inte vapen , men dom finns med för självförsvar, deras uppgift är att bevaka. Allt som tilldrog sig vid gränsen skrevs ned och rapporterades. På vissa ställen låg t.ex. en brunn på den turkiska sidan, men grekerna skulle också ha tillgång till vattnet. Varje liter som hämtades antecknades så att ingen skulle kunna överskrida kvoten.

Soldaterna fick själva laga sin mat och städa ute på posteringarna. På huvudcamperna fanns kockar som skötte maten. Jan beställde recept på toscatårta och sockerkaka av Anita och blev den som stod för fikat.

När en soldat gjort halva tiden fick han en vecka ledigt för att åka hem. Jan valde att tillbringa den veckan på Cypern och Anita åkte ned till honom. De köpte en motorcykel och såg hela ön från den.

Genom Cypern går en bergskedja som längst upp har en slalombacke, det snöar och blir skidföre ungefär vart tredje år.

Undine visar jackan som Jan hde.

Undine visar jackan som Jan hade.

Jan hade med och visade de lätta, svala kläder som soldaterna hade, det var ibland mer än 40 grader varmt. När det blev kallt – kanske ned mot +20 grader – frös man ”som en naken hund.”

Carina-granskar-baskrarna.

Carina-granskar-baskrarna.

Han visade också den blå basker som all FN-personal har. De som har FN-tjänst kallas för de Blå Baskrarna. FN:s fredsbevarande styrkor har kollektivt fått Nobels fredspris 1988.

Det var ett intressant föredrag, de närvarande tackade Jan med varma applåder.

Gunnel Nilsson
Älvsby Lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.