Berättelsen om Edna:s längsta rond

21 SEP 2016
Skrivet av :

På onsdagskvällen bjöd Älvsbyns Demensförening och ABF Norr in till föreläsning om Alzheimers sjukdomar och hur det är att vara anhörigvårdare på nära håll. Detta inför ett drygt femtiotal åhörare.

20160921_edna_4617

Edna Alsterlund

Föredragshållare var Edna Alsterlund, tidigare journalist på bildtidningen Se och maka till förre världsmästaren i tungviktsboxning Ingemar ”Ingo” Johansson, som drabbats av för tidig demenssjukdom, Alzheimers.

Edna berättar öppenhjärtigt men också med stor respekt, mycket humor och kärlek om hur tillvaron blir en kamp för att få livet att fungera.

De anhörig lider minst lika mycket av demenssjukdomen som den sjuke, för den är fruktansvärt jobbigt och vissa har det mer jobbigt än andra.

Med tiden så dras man mer eller mindre i ett rent helvete eller fängelse 24 timmar per dygn med att vara anhörig, detta utan att kunna ta sig ur det hela, framförallt utan stöd och avlastning från vården.

Edna väver in berättelser från hennes och ”Ingo:s” långa liv tillsammans då de levde ett jetsetliv över hela världen, vilket gör föreläsningen omväxlande och klart visar vilka oerhörda konsekvenser en demenssjukdom medför för varje familj som drabbas.

Hon beskriver anhörigvårdarens svåra situation och den drabbades totala utsatthet.

Bland åhörare fanns det många som jobbar inom vården som på ett eller annat sätt känner sig hemma, detta efter att Edna Alsterlunds två timmar långa föreläsning.

Boken som alla saknar

20160921_edna_4606

Edna Alsterlund skrev boken hon saknade mest ”Den längsta ronden”

”Den längsta ronden” är en bok som Edna Alsterlund skrivit, om hur det är att vårda en anhörig som drabbats av Alzheimers sjukdom, ofta kallad ”de anhörigas sjukdom”.

Edna har skrivit den boken som hon själv letade efter då hon insåg att Ingemar drabbats av en för tidig demenssjukdom.

Hon belyser anhörigvårdarens svåra och utsatta situation, där hennes år med Ingemar ”Ingo” Johansson format henne men ändå gett många lyckliga år tillsammans ändå.

I boken medverkar också flera kända experter, bland andra grundaren av Stiftelsen Silviahemmet, professor emeritus Barbro Beck-Friis. Men med ”Den längsta ronden” får vi komma mästaren och människan Ingemar Johansson så nära genom Edna så väl avvägda palett.

Köp boken här !

En föreläsningskväll som inte lämnar någon oberörd alltså.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.