Älskad och omtyckt gymnastikprofil ur tiden

10 SEP 2016
Skrivet av :
Anatoli Polivanchuk. FOTO: ANDERS ÅBERG

Anatoli Polivanchuk. FOTO: ANDERS ÅBERG

Gymnastikprofilen Anatoli Polivanchuk har avlidit. Han sörjs av många. Inte minst inom Älvsbygymnasterna och bland tidigare kollegor på Älvåkraskolan.

Anatoli kom med sin familj till Sverige och Älvsbyn i augusti 1992. Hans uppdrag var att arbeta som tränare för Älvsbygymnasterna. Han kom att göra stora avtryck tack vare sina goda kunskaper och långa meriter.

Anatoli var tränare i Minsk när Olga Korbut fick sitt genombrott. Hon blev en stor världsstjärna i sporten. Innan ankomsten till Älvsbyn arbetade Anatoli även som tränare för klubben Panther i Estland.

”Älvsbygymnasterna har mycket att tacka Anatoli för. Utan hans fina meritlista och kunnande är det inte säkert att Älvsbyn hade fått en egen gymnastikhall eller kunnat starta gymnastikgymnasiet i byn. Anatoli var också med och förändrade träningsmetoderna för alla Norrlandsgymnaster genom att införa betydligt mer styrketräning för gymnasterna. Anatoli cup som går av stapeln två gånger per år är i dag den tävling som drar flest aktiva gymnaster – denna tävling skapades för att höja motivationen hos gymnasterna att träna just styrka”, skriver klubben på sin hemsida.

Efter tiden i Älvsbyn bosatte sig Anatoli i Härnösand. Sista besöket på Älvsbyvärken, tränings- och tävlingshallen, gjorde han 2009. Anatoli avled den 6 september 2016 efter en tids sjukdom och blev 74 år.
– Det är jättetragiskt och vi är väldigt ledsna. Utan honom hade vi nog varken haft gymnastikgymnasium eller gymnastiklokalen, berättar Tora Garberg, tränare för Älvsbygymnasterna, till Norrbottens-Kuriren.

Hon hade själv Anatoli som tränare.

– Han har betytt väldigt mycket för mig personligen också. De som är aktiva nu har inte haft Anatoli på det sättet. Men det är många föräldrar och många av oss ledare som haft en relation till honom.

Anatoli cup arrangeras två gånger årligen och genomfördes i våras för 46;e gången.

– Det kommer kännas lite speciellt nu nästa gång den arrangeras. Vi får se till att ha en tyst minut och tänka än mer på honom. Det kommer bli som en påminnelse, säger Tora Garberg, till Norrbottens-Kuriren.
Nedan ytterligare ett par minneskommentarer som lämnats på Fonus hemsida:

  • Vila i frid Anatoli. I mitt hjärta fint så mycket som värmer när jag tänker på dig!
    Tora Garberg
  • Finaste Anatoli. En mycket uppskattad omtänksam kollega på Älvågraskolan. Vila i frid❤️ Inger
    Inger Lundberg
  • Vila i frid Anatoli! <3
    Emil Alm

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.