Statsministern mitt i smeten på Polarbröd

20160819_0078

Stefan Löfven, statsminister, med en för dagen något ovanlig mundering. FOTO: KRISTER PALM

BILDEXTRA: Statsminister Stefan Löfven hamnade så att säga mitt i smeten när han besökte Polarbröd på fredagsförmiddagen. Löfven visades runt i bageriet och fick en presentation av koncernens arbete för en uthållig livsmedelsförsörjning. Allt verkade falla honom i smaken. Själv kryddade statsministern tillställningen med att lova byggstart för Norrbotniabanan under denna mandatperiod.

Stefan Löfven i fabriken med bland andra Helena Öhlund kommunalråd i Älvsbyn. FOTO: KRISTER PALM

Stefan Löfven i fabriken med bland andra Helena Öhlund kommunalråd i Älvsbyn. FOTO: KRISTER PALM

Polarbröd åt statsministern redan på torsdagskvällen när han medverkade på surströmmingspremiären i Kallax. Där serverades både mjukt och hårt tunnbröd, från den renmärkta bagerikoncernen, till den fermenterade fisken.

– Surströmming är en av fä rätter som får det att vattnas i munnens på mig i förväg, förklarade Löfven, till det samlade pressuppbådet i samband med premiären..

Johan Blanche, sensoriker och smakexpert, för Polarbröd vet vilka kombinationer som gäller.

– Surströmming kräver sin partner. Den syrligt intensiva karaktären får en fin omslutning av tunnbrödets robusta, varma och mättade textur.

Surströmmingsklämma

Systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd informerade om verksamhet och hållbarhetsvisioner. FOTO: KRISTER PALM

Systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd informerade om verksamhet och hållbarhetsvisioner. FOTO: KRISTER PALM

Under besöket på Polarbröds fabrik i Älvsbyn fick statsministern smaka på andra saker. Han serverades en grundlig genomgång av företagets verksamhet och visioner via systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd,  femte generationens bagarbarn.

Statsministern hyllade Polarbröds hållbarhetsarbete:
– Det är mycket positivt att vi har en Statsminister med en helhetssyn på försörjningsläget i världen, säger Anna Borgeryd styrelseordförande Polarbröd.

– Vi ser fram emot att kunna bistå i en omställning till en uthållig matförsörjning och de samarbeten den kommer att kräva.

Godstrafiken vill regeringen i större utsträckning styra över till järnväg men då krävs en utbyggnad. Och under besöket lovade Löfven en byggstart av Norrbotniabanan före september 2018.

Statsministern imponerades också över brödfabriken i Älvsbyn.

Polarbröd, familjeföretaget med rötter i Älvsbyn sedan 1879, är i dag ett av landets starkaste varumärken inom hela livsmedelsbranschen. 2015 omsatte företaget 791 miljoner kronor och bakade drygt 38 000 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Statsminister Stefan Löfven togs emot som en rockstjärna när han anlände till Polarbröd. FOTO: KRISTER PALM

Statsminister Stefan Löfven togs emot som en rockstjärna när han anlände till Polarbröd. FOTO: KRISTER PALM

I Umeå huserar moderbolaget Polinova och koncernens kommunikationskontor. Därifrån verkar också huvudägarna Karin Bodin och Anna Borgeryd. Utöver brödverksamheten finns även energibolaget Polarkraft AB i koncernen som från hösten 2014 producerar el från egna vindkraftverk för koncernens behov.

Polarbröd är självförsörjande på förnybar energi och vill vara en positiv kraft för omgivningen i omställningen mot en uthållig försörjning. Hela Polarbrödskoncernen omsätter en miljard kronor och har nära 400 anställda.

Polfärskt Bröd är dotterdotter i koncernen, ägs till 51 procent av Polarbröd och samordnar 24 fristående säljande bröddistributionsföretag från Gällivare i norr till Malmö i söder.

Se fler bilder nedan:

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.