Lottorna på utflykt till Lillträsk

23 AUG 2016
Skrivet av :
Irene Johansson berättade om Lillträsks historia.

Irene Johansson berättade om Lillträsks historia.

Lillträsk, en av Älvsbyns vackra byar, blev Lottornas utflyktsmål onsdagen den 27:e Juli. Irene Johansson som bott i byn under halva sitt liv hade inbjudit till besöket och hon berättade om byn.

Lillträsk byagård.

Lillträsk byagård.

En gång fanns här två affärer, skola och även en enkel stugby. Det bedrevs en liten turistverksamhet i byn.

Som i så många andra byar ville byborna bevara litet av det som varit. Folke Sandberg skänkte mark och hus som rustades upp och byggdes till. Sedan tidigare fanns kök och bagarstuga med en stor ugn till glädje för byns invånare, nu har byn en verkligt fin samlingsplats.

Senare byggdes ett museum, det var en del av en timrad vedbod som flyttades och iordningsställdes. Där tog man vara på gamla saker som liar, hästforor, redskap och – det bästa av allt – den orgel som funnits i skolan och nu finns på plats i museet. Skolbänkar och skoltavlor finns också bevarade.

Det är trots sin litenhet ett fint museum byborna skapat.

Lisa Edström och Carina Isaksson var två av dem som var med på besöket.

Lisa Edström och Carina Isaksson var två av dem som var med på besöket.

Vi gjorde sedan ett besök i Lillträsks byastuga och efter det åkte vi ner till sjön där det finns en grillkåta, bord och bänkar där man kan sitta utomhus. Nu smakade korven och kaffet. Utflykten blev inte sämre av att kvällen bjöd på strålande sol.

Omkring klockan 20 bröt vi upp och tackade Irene för en fin kväll.

TEXT: Gunnel Nilsson
Älvsby Lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.