Björnstammen i länet räknas – du kan hjälpa till

16 AUG 2016
Skrivet av :
En av björnarna i Krokträsk förra året som fotograferades av Maria Sundén från Övre Svartlå.

En av björnarna i Krokträsk förra året som fotograferades av Maria Sundén från Övre Svartlå.

Norrbottens björnar ska räknas. Söndag den 21 augusti påbörjas insamlingen av spillningsprover. Kit för att samla in spillningen kommer att finnas på OK/Q8 i Älvsbyn, Nilssons Livs och Bygg i Vistträsk samt Tempo i Vidsel.

Björnstammens storlek bestäms genom insamling av björnspillning och analys hur många björnar det kommer från.

Landshövding Sven-Erik Österberg hoppas att många engagerar sig i letandet.
– Frågan om björnstammens storlek är mycket viktig och förhoppningen är att det här blir den mest omfattande inventeringen hittills. Ju fler prover som samlas in, desto lättare att göra en tillförlitlig uppskattning av björnstammens storlek.

Inventeringen arrangeras av Viltskadecenter SLU, Jägarförbundet Norrbotten och länsstyrelsen. De uppmanar jägare, bärplockare, renskötare, fiskare och många andra att hjälpa till. Kit för att samla in spillningen kommer att finnas på OK/Q8 i Älvsbyn, Nilssons Livs och Bygg i Vistträsk samt Tempo i Vidsel.

Provtagningen är enkel, ta bara en liten klick spillning i det plaströr som finns i kitet, fyll i följesedeln enligt anvisningarna, klistra de medföljande streckkodslapparna på röret och följesedeln, lägg allt i svarskuvertet och posta.

Har du inget kit kan provet läggas i en plastpåse och senare flyttas över till ett provtagningskit. Koordinater för fyndplatsen skall anges i RT 90, om du inte har GPS kan du i efterhand ta ut koordinaterna på hitta.se eller eniro.

Osäkerheten kring björnstammens storlek i Norrbotten är stor. Men uppskattningsvis finns runt 700 individer.

– Förmodligen lite mindre men det är väldigt preliminärt just nu, säger landshövding Sven-Erik Österberg till NSD.

Proven analyseras under vintern 2017 och resultatet väntas komma i mitten av året innan jaktsäsongen.

– Vi vill gärna ha provresultaten för att kunna bestämma jakten 2017, säger Sven-Erik Österberg.

Hur viktigt är det att ta reda på björnstammens storlek?

– Resultatet är helt avgörande för att få rätt avskjutning och då måste man veta hur stor björnstammen är, säger Sven-Erik Österberg.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.