Älvsbylottornas esperantocirkel fick celebert besök

23 AUG 2016
Skrivet av :
Ann-Louise Åkerlund och Bo Domander.

Ann-Louise Åkerlund och Bo Domander.

 

Ann-Louise Åkerlund från Helsingborg är vice ordförande i Svenska Esperantoförbundet, ordförande är Olof Pettersson i Stockholm. Hon var med när Älvsbylottornas esperantocirkel hade möte.

Ann-Louise som i grunden är Piteåflicka kom på semester till Norrbotten för att hälsa på släkt och
vänner, vi i studiecirkeln uppskattade verkligen att hon offrade en hel dag på att besöka oss.

Vi fick en hel del material av Ann-Louise, bland annat ett svensk-esperantiskt lexikon och ett
läromaterial som heter Liza kaj Paulo. Där finns tecknade personer och under bilderna står vad de
gör. Ett roligt sätt att lära sig esperanto på, lite omväxling till glospluggandet. Vi fick också många goda råd och tips av Ann-Louise, sedan berättade hon att Karlskoga Folkhögskola under många år hade kurser i esperanto. Eldsjälen Lars Forsman ledde kurserna, men när han gick i pension var inte skolan intresserad längre.

Bo Domander, Gunnel Nilsson, Carina Isaksson, Irene Johansson.

Bo Domander, Gunnel Nilsson, Carina Isaksson, Irene Johansson.

Lerum gymnasium har haft esperanto som elevens val, under dessa år hade man utbyte med Litauen. Kursverksamheten avslutades för att man inte fick ha lokala kurser för Skolstyrelsen.

Så kom den obligatoriska frågan:
Hur kom du själv i kontakt med esperanto?

1996 kom Ann-Louise i kontakt med esperanto genom att Verdandi Kamratpunkten i Helsingborg hade en studiecirkel i esperanto – ett språk hon aldrig hört talas om. Eftersom hon alltid varit språkintresserad gick hon med i en cirkel. Ju mer hon läste, desto mer fascinerad blev hon. Hon sökte litteratur på biblioteket, där fanns endast en bok, men skam den som ger sig – de fick söka i bibliotekets magasin och köpa in fler böcker.

Senare kom hon i kontakt med Svenska Esperantoförbundet och idag är hon vice ordförande där. En fantastisk dag har också ett slut, vi tackade Ann-Louise med Älvsbykassar och sa:

Ĝis revido

Irene Johansson och Ann-Louises barnbarn Erik.

Irene Johansson och Ann-Louises barnbarn Erik.

TEXT:

Gunnel Nilsson

Älvsbyn

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.