Viktor hyllas för sitt mod över hela Sverige

12 JUL 2016
Skrivet av :

 

Viktor Johansson vid sin senaste tävling i Skellefteå med son omtalade regnbågsfärgade bil. FOTO: KRISTER PALM

Viktor Johansson vid sin senaste tävling i Skellefteå med sin omtalade regnbågsfärgade bil. FOTO: KRISTER PALM

Viktor Johanssons regnbågsfärgade rallycrossbil väcker uppmärksamhet. Det har blivit en riksnyhet. Han hyllas för sitt mod.
– Helt fantastiskt gjort, berömmer Jimmy Stenman, RFSL Pite älvdal.
Även huvudsponsorn Bröderna Öhmans entreprenad stöttar honom fullt ut.

Trots att en av sponsorerna drog sig ut när Viktor målade sin bil i regnbågsfärger väljer han att ha dekorationen kvar. Det har bland annat toppat Sportbladets hemsida hela tisdagen.

– Jag har svårt att förstå hur färger kan uppröra på sådant sätt. Självklart är det tråkigt att tappa pengar, men mänskliga rättigheter slår högre, säger 25-åringen från Älvsbyn, i ett pressmeddelande från bilsportförbundet.

Reaktionerna har varit många. De flesta positiva. Jimmy Stenman lovar att Viktors mod ska uppmärksammas. Viktor är i dag en hjälte i HBTQ-kretsar.
– På något sätt ska vi uppmärksamma det. Hur vet jag inte i dag. Men förmodligen blir det någonting i samband med Piteå Dansar och Ler. Det Viktor gjort visar på ett mod och en styrka. Dessutom är det så kul att en älvsbybo står upp för mänskliga rättigheter.

Thomas Öhman,  som äger och driver Bröderna Öhmans entreprenad i Tvärån och Gulf-macken i Älvsbyn tillsammans med sin bror Mats, välkomnar också initiativet. Han hade inte uppmärksammat den mediastorm som Viktors ställningstagande fått när Älvsbyn Just Nu ringer upp honom.
– Jag hade inte en aning. Men vi stöttar Viktor fullt ut. Att han målat sin bil i regnbågsfärger har jag inte ens tänkt på. Fast nu när du säger det så så är det ju fantastiskt. Vi blir kvar som sponsorer. Det kan jag lova både Viktor och alla andra, säger Thomas.

Viktor själv förklarar hur lackeringen kom till.

– Det var till en början tänkt som en rolig grej under en tävling. Jag har några homosexuella vänner så jag satte dit färgerna för att stötta dem. Då blev det ganska mycket uppståndelse runt banan, säger Johansson, i et pressmeddelande från Bilsportförbundet.

Det var först för några år sedan, när Johansson hörde hur de homosexuella vännerna behandlades, som han började tänka på HBTQ-frågor allt mer. Han menar att ämnet känns ganska långt bort från Älvsbyn och Norrbotten.

– Det pratas nästan aldrig om det i vardagen. Folk tycker det finns viktigare saker att fokusera på och HBTQ är ”sådant som finns i Stockholm”.  Det kan vara inskränkt här uppe, men när jag ser att de yngre är accepterande blir jag glad. Att sätta lite färger på bilen är ingen stor grej för mig. Men det visar att jag tagit ställning och kan betyda jättemycket för HBTQ-personer.

Många barn har kommit fram och tyckt att bilen är tuff, men sedan kommer det inga ytterligare frågor om vad färgerna skulle betyda.

– Jag hoppas att det kan så ett frö hos dem och att någon förklarar mer ingående i framtiden. Det känns roligt att kunna inspirera med färgerna. Får jag en person att våga vara sig själv och göra det den älskar räcker det för mig.

Eftersom det krockas mycket i rallycross och bildelar ofta byts ut är det lite bökigt att ha en dekal över hela bilen. Men nu får den sitta kvar resten av säsongen, och förhoppningsvis även i framtiden.

– I framtiden vill jag ut i den stora rallycrosscirkusen och köra, EM eller VM vore drömmen. Det skulle vara grymt att komma till start med en regnbågsfärgad bil i värstingklassen, säger Johansson och skrattar.

För fyra år sedan träffade Viktor Johansson sin flickvän, och kort därefter började de dansa ihop. Han tävlar numera i bugg vid sidan av motorsporten, något han aldrig hade vågat som barn.

– Jag har inte haft så lätt att vara mig själv under uppväxten, dansen undvek jag som barn eftersom jag var rädd för vad kompisar skulle tycka. I och med att jag blivit äldre har jag börjat skita i det. När jag träffade min flickvän vågade jag slappna av och göra det jag ville. Nu tycker jag att dansen nästan är lika skoj som motorsport.

En gång i månaden arrangerar Älvsbyns Stuffa Dansklubb kurser för barn i årskurs fyra till sex, där har Johansson varit flera gånger och hjälpt till.

– Under danskursen kom det fram en kille i tioårsåldern och sa ”Vad i helvete Viktor, du jätteduktig att dansa. Hur har du blivit det?” Jag förklarade att jag hade tränat mycket. Han förstod inte hur jag kunde träna dans eftersom jag tävlade i rallycross. Jag förklarade att man kan hålla på med många grejer, så länge man tycker det är kul. Killen sken verkligen upp. Då insåg jag att det förhoppningsvis kan betyda någonting för småpojkarna att se rallycrossföraren Viktor Johansson dansa. Om jag kan så ett frö i ett barn är det värt all tid jag lägger ner.

Fakta Viktor Johansson:

Bor: Älvsbyn, Norrbotten

Jobb: Fordonsmekaniker

Familj: Flickvännen Ida

Motorsportkarriär: Debuterade som kartläsare 2008, började två år senare köra rally. 2012 hoppade han på rallycrossen.

Meriter: SM-silver i rallycross 2013 i klassen 2400. SM-brons rallycrossklassen Supercar Lites förra året. Han har även kommit tvåa i Isracing-SM 2015.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.