Regnbågsfärger fick sponsor att hoppa av

Viktor Johansson, Tväråns IF.

Viktor Johansson, Tväråns IF.

Viktor Johansson målade sin rallycrossbil i regnbågsfärger för att stötta sina homosexuella vänner. Då hoppade en av hans sponsorer samarbetet.

– Han frågade om jag skulle ha de där jävla färgerna på bilen, säger Viktor till Sportbladet.

Viktor Johansson vid sin regnbågsfärgade bil. FOTO: IDA EKLUND

Viktor Johansson vid sin regnbågsfärgade bil. FOTO: IDA EKLUND

Viktor Johansson, 25, från Älvsbyn, är en framgångsrik förare med både SM-silver och SM-brons på meritlistan. I år tävlar han för nybildade föreningen Tväråns IF. Ni kan följa hans rallyäventyr den egna Facebook-sidan.

Inför vinterns SM-deltävling i Piteå ville Viktor stödja sina homosexuella vänner genom att måla bilen i regnbågsfärger.

– Jag ville stödja dem på ett enkelt sätt och visa att jag tycker de är tuffa. Många tyckte det var coolt att jag hade pridefärgerna på bilen, säger Viktor till Sportbladet.

Men alla var inte odelat positiva. Idén kritiserades många. Inte minst i samband med tävlingar. En av Viktors sponsorer valde att hoppa av samarbetet.

– En teamkollega hade pratat med sponsorn som hade frågat om jag ”skulle ha de där jävla färgerna på bilen”. Då ville han inte sponsra mig något mer. Jag har inte kontaktat honom och frågat, är han så dum så får det vara, säger Viktor till sportbladet.

En tröst är å andra sidan att många hyllat Viktors ställningstagande och mod att våga måla bilen i regnbågsfärger. Fortfarande är HBTQ-frågor, enligt Viktor, i många avseenden tabu inom den mansdominerade motorsporten.

Christer Ekevad, Boden, är ledamot i rallycrossförbundets utskott och blir förtvivlad när han hör nyheten.

– Jag är chockad, har aldrig hört något liknande. Vi tar kraftigt avstånd för allt sådant beteende och är emot diskriminering, och är för mångfald och allas lika rättigheter, säger han till Kuriren.

Just nu tävlar Viktor i Norrlandsveckan och i morgon är han tillbaka på Motorstadion i Piteå. Färgerna kommer han att ha kvar på bilen.

– Ja självklart. Jag hoppas egentligen att om jag kan inspirera en enda människa att våga stå upp för sig själv så är det värt alla pengar jag har tappat på det och allt jobb jag har lagt ner, avslutar Viktor till Sportbladet.

Norrlandsveckan inleddes i Skellefteå. Viktor tog sig till final. Men där satte en punktering stopp.
”Laddade lite för hårt in i 1:a kurvan i finalen, drev ut i sandfollan där däcket krängde av. Tråkigt men inget att göra nått åt. Fick dock med mig bra med poäng från kvalen och semifinalen. Nya tag i Piteå på onsdag”, skriver Viktor.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.