Lottorna gjorde studiebesök på Skatauddens Lantgård

Irene Oja Johansson berättade om gården och dess historia.

Irene Oja Johansson berättade om gården och dess historia.

När vi anlände till Skataudden den 12 juli var arbetet med höbärgningen i full gång. Det var sommarens varmaste dag och efter allt regnande var solen och värmen välkommen.

Söta kalvar.

Söta kalvar.

Vi gick in i ladugården där vår värdinna Iréne hade igång mjölkningen. Kalvarna var söta. I ladugården fanns 30 kor plus ungdjur. Iréne berättade efter mjölkningen om den utveckling som gör att en besättning av denna storlek med dagens mått mätt är för liten.

Skataudden är en gård med anor, Iréne och Ulf är fjärde generationen på gården och äldsta sonen Erik kommer så småningom att ta över efter dem.

När Iréne och Ulf tog över var Ulfs föräldrar fortfarande friska nog att delta i arbetet. På den tiden kunde nästan två familjer leva av inkomsterna från gården, men som alla vet får många bönder idag sluta på grund av det låga mjölkpriset. Iréne arbetade då utanför gården, bland annat på biblioteket och som demonstratris för Nordchark.

Lisa-Edström-och-Bo-Domander vid lägerelden.

Lisa-Edström-och-Bo-Domander vid lägerelden.

– För cirka 22 år sedan kom biltestarna, det blev vår räddning sa Iréne.
Gårdens läge på en udde i Lillkorsträsk med vatten på båda sidor och närheten till Älvsbyn gjorde den lämplig för biltestarna.

Under tre månader vintertid plogade och spolade man testbanor, Iréne blev även anlitad för
matlagning. Men de behövde även någon extra inkomst på sommaren, 1996 anordnade de ”Bo på lantgård”. Bagarstugan reparerades och byggdes ut, det blev åtta bäddplatser. Nere vid sjön byggdes bastu och bastuflotte. Nu har paret en alldeles lagom stor turistverksamhet.

Bo-Domander-Lisa-Edström-Carina-Isaksson.

Bo-Domander-Lisa-Edström-Carina-Isaksson.

Vi grillade korv och hade det bra i värmen medan vi lyssnade på Irénes berättelse. Det märktes att de älskade sitt arbete med djuren, biltestarna och turisterna. Det handlade om arbetsglädje.

Vi överlämnade Älvsbykassar och tackade för en fantastisk eftermiddag.

Gunnel Nilsson
Älvsby Lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.