Lavergruvan: Guidad visning och föredrag med Bill Nilsson och Arne Müller

12 JUL 2016
Skrivet av :

Lavergruvan visning 10 juli 2016 Bill Nilsson laven

Det blev en fullmatad dag i Laver. 56 personer anslöt och lyssnade till Bill Nilsson och Arne Müller.
Ytterligare 29 gick med upp på Nattberget, det berg där man i slutet av 1920-talet hittade kopparkismalm.
Frågestunden utvecklade sig till en diskussion om det planerade nya gruvprojektet i Laver. Arrangör var Top of Älvsbyn.

För den historiska guidningen svarade Bill Nilsson, Vistträsk, och tidigare kommunalråd i Älvsbyns kommun. Han har ägnat Laver ett stort intresse och berättade livligt om människor som levt och arbetat i gruvsamhället.

Laver 10 juli 2016 Bill Nilsson

Bland de mossbeklädda husgrunderna och pelarna berättade han om inflyttningen.
– För många var boendet en dröm med stora bekvämligheter.
Han beskrev skolan i Laver som en modern inrättning för ett tjugotal barn.
– De hade en lärare vid namn Åke Fridström som var mycket framsynt. Tillsammans med eleverna satte man bland annat upp teaterföreställningar och turnerade till andra platser.
I Laver fanns även biograf, Folkets hus och dansbana.
Idag är en gruva i Laver åter aktuell. Boliden planerar det som nu är Sveriges nuvarande största gruvprojekt i samma område som på 1930-talet. Bill Nilsson välkomnade en öppen diskussion om konsekvenserna och möjligheterna med en ny gruva. 700 arbetstillfällen har utlovats till Älvsbyns kommun.

Sedan 2012 har man arbetat för denna nya plan om att utvinna kopparmalm i Laver. Men länsstyrelsen i Norrbottens län har sagt nej och i juni 2016 återremitterade regeringen ärendet till Bergsstaten.

Laver 10 juli 2016 Arne Müller

Arne Müller, författare och reporter på SVT tog plats på dagens scen som var husgrunden för chefen i Laver. I träden sjöng en gransångare vackert, solen sken och myggen höll sig borta.
I sin inledning påminde Arne Müller om hur stora sandmagasinen skulle kunna bli i det nya gruvprojektet. De ligger även inom ett skyddat Natura 2000-område.
– En gruvdamm kan brista, det säger statistiken tydligt, men det innebär förstås inte att den skulle brista just här.
– Under en tioårsintervall visar det sig att det inträffar tio allvarliga olyckor med dammar. Gruvbolagen är skyldiga att förhindra detta. I Aitik visar Boliden att det är möjligt övervaka läckage av metaller. Det går alltså, men det är inte okomplicerat.

Arne Müller, som nyligen kom ut med sin andra bok, Norrlandsparadoxen, beskrev hur opinionen mot gruvetableringar har blivit mer tydliga under senare år.
– Det finns ett samband med engagemanget och regeringens ökade försiktighet. Alla beslut blir väldigt politiska. Det är som en ping-pong match mellan staten och Bergsstaten.
Efter det senaste beslutet från Högsta Förvaltningsdomstolen om ett utvidgat miljöhänsyn kommer tillståndsgivning att bli mer komplexa, menade han.

Laver 10 juli 2016 Arne Müller Bill Nilsson

Miljögruppen Pite älvdal var på plats med kartor. Flera medlemmar ställde frågor om miljöeffekten av ett nytt gruvprojekt. Några var riktigt upprörda över de nya gruvplanerna.

Laver 10 juli 2016 Miljögruppen Pite Älvdal Ulf Johansson

Samtidigt påminde Bill Nilsson åhörarna om att vi alla idag är beroende av metaller. ”Hur många körde bil hit?” ”Hur många använder mobiler?”
Moderator för mötet var Maria Söderberg som några gånger fick begränsa deltagarnas inlägg och engagemang. Visning och mötet tog 2,5 timme innan det var dags för avresa till Nattberget.

Lavergruvan visning 10 juli 2016 kogen

 

Arrangörerna Top of Älvsbyn var mer än nöjda över dagens arrangemang. 19 av de 56 besökarna hade kort för toppturer, de övriga visade intresse.

Lavergruvan visning 10 juli 2016 Nattberget Maria Barbro

Sommartävlingen har hittills lockat över fyrahundra. Initiativtagarna Maria Bohman, Katarina Sundman och Barbro Nilsson hoppades förstås på många vandrare vid starten i maj, men inte att det skulle bli en sådan sommarsuccé.

Lavergruvan visning 10 juli 2016 Nattberget alla

 

Vandringen till toppen av Nattberget, en av årets toppar, blev strapatsrik. Det var bitvis brant. Ulf Johansson tog täten. Alla 29 tog sig dock sig upp till toppen. Här blev det kaffe, grillat och mer diskussion om gruvdrift i Laverområdet.
Nattberget hade fyndigheter av kopparkis redan i slutet av 1920-talet.

 

TEXT & BILD: Maria Söderberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.