Från fattig torpardotter i Vistträsk till framgångsrik företagare

27 JUL 2016
Skrivet av :
Författaren Lawe Söderholm har skrivit en fascinerande bok om sin mamma Märta.

Författaren Lawe Söderholm har skrivit en fascinerande bok om sin mamma Märta.

Boken ”Fader okänd” av Lawe Söderholm bjuder på fascinerande läsning. Den handlar om hans mor som gick från fattig torpardotter utanför Vistträsk till framgångsrik företagare.

Hans mamma Märta föddes 1905. Hennes uppväxt präglades av fattigdom men också av stor kärlek. Inte minst från hennes fosterpappa (vilken många i själva verket tror var hennes biologiska far som gjorde sin piga gravid. De gifte sig så småningom). Men i kyrkoböckerna står det fortfarande Fader okänd.

Det är inte mer än drygt hundra år sedan men kontrasterna till dagens Sverige är stora. Skor var exempelvis en dyr utgift. På somrarna sprang Märta för det mesta barfota.

Många kom till boksläppet på Västra kajen i Piteå när Lawe berättade om arbetet med sin bok.

Många kom till boksläppet på Västra kajen i Piteå när Lawe berättade om arbetet med sin bok.

Lawe Söderholm skönmålar ingenting. Hans förhållande till sin mor var länge komplicerat. Han skriver rakt ut att; ”Jag tyckte inte om min mamma”.

På äldre dagar nådde dock mor och son en försoning. Genom hennes berättelser har Lawe skildrat en tid som kan tyckas fjärran för dagens uppväxande generationer.

I Märtas barndomshem fanns inte mycket litteratur. Bibeln var den bok som lästes. Världen utanför Vistträsk och Älvsbyn var i stort sett okänd.

Men mitt i den gudfruktiga idyllen förekom också hemmbränneri, supande och tjuvjakt. Inte minst hos Märtas kusiner i Timfors. Hon älskade att besöka dem. De var hennes ungdomshjältar.

Som 14-åring fick hon sitt första jobb som piga hos en snäll bonde, Sven, i Degerbäcken utanför Boden. Efter hästskjuts till Älvsbyn fick hon för första gången åka tåg. På stationen i Boden mötte hennes nya arbetsgivare upp och bjöd på fika. Det var första gången Märta besökte ett kafé och första gången som hon smakade ett wienerbröd. Hon hade aldrig tidigare smakat något så sött och gott. Kanske lade denna händelse grunden till hennes framgångsrika liv som företagare.

I Degerbäcken kom också Märta för första gången i kontakt med elektricitet. ” I taket satt en glödlampa något jag aldrig tidigare hade sett.”

Rinnande vatten i kranar, toalettpapper, vävda mattor, stora bord och fina stolar blev också nyheter för henne.

Så småningom hamande Märta som piga i Rosdal utanför Vidsel och via en kusin, Alma, började hon jobba på kafé i Luleå. Där tog hennes ”revansch” fart, Märta startade kafé och restauranger i Piteå. Detta följdes av en konfektionsfirma med exklusiva kläder.

Boken ”Fader okänd” beskriver på ett fascinerande sätt ett människoöde. Men boken är också ett viktigt tidsdokument. Upplösningen är spännande och överraskande på flera plan. Boken visar att det även i de finaste familjer döljs mörka hemligheter.

”Fader okänd” rekommenderas starkt. Den borde läsas av norrbottniska skolbarn i rent historiesyfte. För denna bok bygger inte på fakta om kungar och auktoriteter, utan väver samman en historisk utveckling på ett lokalt plan.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.