First Revival vill få fler tjejer att spela och lyssna till Heavy metal

Siomone Stenvall från Älvsbyn är gitrrist i First Revival. FOTO: STERLING NILSSON

Simone Stålnacke från Älvsbyn är gitarrist i First Revival. FOTO: STERLING NILSSON

BILDEXTRA: Bandet First Revival gjorde sin debutspelning i samband med minimusikfestivalen i Lomtjärnsparken gångna lördag. Det är en kvintett ambitiösa musiker med tydliga mål. Inte bara musikaliskt utan även jämställdhetsmässigt.

– Vi vill få fler tjejer att intressera sig för den hårdare rock-genren, berättar sångaren Sam Lundström och avslöjar att bandet både spelar in en EP och siktar på att arrangera Ladies night i Luleå till hösten/vintern någon gång.

Sångaren Sam Lundström. FOTO: STERLING NILSSON.

Sångaren Sam Lundström. FOTO: STERLING NILSSON.

Själva har First Revival en kvinnlig gitarrist i Simone Stålnacke från Älvsbyn.
– Vi försöker uppmuntra fler tjejer att ta plats både på scen och i publiken, berättar Sam.

De tar också kraftigt avstånd från sexuella ofredanden, något som redan inträffat flertalet gånger i samband med sommarens festivaler.
– Skulle vi märka att något sådant förekommer när vi uppträder avbryts spelningen på en gång. Vi måste göra konserterna säkra. Tjejer ska kunna gå på musikevent och känna sig trygga och välkomna.

20160709_minifestival_0051

Bandet agerar också konkret för att förbättra jämställdheten. En plan är att arrangera Ladies Night i Luleå.
– En tanke är att tjejer ska erbjudas rabatt på entrén. Sedan hoppas vi att fler vågar ta steget att börja spela musik inom den hårdare rockgenren.

First Revival spelar helst eget material och kallar sig själva för ett progressivt heavy metal-band. Ett tiotal låtar är påbörjade. Fyra är helt klara. I Älvsbyn bjöd bandet på egna låtar.
–  Vid krog-gig fyller vi än så länge på med covers, säger Sam.

Men målet är att bli självförsörjande på låtmaterial. En skiva håller på att spelas in.
– Det blir en fem- eller sexspårig EP, berättar Sam.

När den är klar planerar bandet en liten Sverige-turné.

Bandmedlemmarna kommer från vitt skilda platser i länet. Något som skapar en del problem vid repetitioner och andra sammankomster. Simone Stålnacke är från Älvsbyn, Sam Lundström från Boden, Daniel Wester från Töre, Hasse Johansson från Luleå med rötter i Tornedalen och Johan Wikberg från Arvidsjaur.

– Men vi trivs med varandra. Alla har ett förflutet i andra band. Men det här känns rätt. Därav namnet First Revival, förklarar Sam.

Thomas Hedberg, ordförande i musikföreningen SMÄKK, berömmer First Revival.
– Bra tryck och häftig musik. Bandet har helt klart talang.

Se fler bilder nedan. FOTO: STERLING NILSSON

Brödtext

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.