Älvsby Tennisklubb – anrik förening

Tennisklubben har rötterna i Älvsbyn sedan snart ett sekel tillbaka. Klubben har fostrat många spelare genom tiderna, professionella som fritidsspelare.

För drygt 90 år sedan grundades sportföreningen Älvsby Tennisklubb. Tyvärr dalade intresset för sporten efter bara några år, men 1945 väckte apotekaren K.G. Norberg liv i klubben igen, som sedan dess har fortsatt att rulla på.

Behöver fler tränare

Föreningen har idag 44 aktiva medlemmar. Tillsammans med Piteå Tennisklubb, arrangerar man utbildning av antingen domare eller tränare. I dagsläget är det tyvärr bristvara på tränare i Älvsbyn, något som föreningens ordförande, Inger Johansson, hoppas blir en förändring på.

Tennis 11

Inger Johansson.

– Vi behöver få fler tränare, annars så rinner det ut i sanden. Självklart så måste det ju finnas ett genuint intresse för det också.

Hon hoppas även att antalet planer att träna på ökar, då det inte blir så mycket spel på banan när de är drygt 12 spelare som tränar under en timmes tid.

Familjesport

Några av dem som flitigt nyttjar banorna är familjen Lindbäck, där fem av sex familjemedlemmar brinner för racketsporten. Den näst äldsta sonen, Jonas Lindbäck, har precis gått ut tennisgymnasiet i Umeå och startar snart sitt jobb som tränare i Piteå. För han har tennisen varit något alldeles extra sedan barnsben.

– Jag har som alltid spelat med morfar i stugan och hösten 2007 tog mamma mig till en mjuktennisträning. Under träningen frågade tränaren om jag ville vara med på klubbtävlingen den helgen, och då tänkte jag att nog kan jag vara med. Jag var med där och gick och vann. Det var så jag fastnade. Målet är att bli så bra som möjligt och att aldrig tappa suget.

Under en av träningarna träffade han Inger, som i sitt första möte såg stor potential i pojken.

– Där stod pojken Jonas Lindbäck och spelade med sin pappa och jag bara stannade och tänkte att ”honom vill jag ha”. Jag frågade han om han ville börja träna tennis och han svarade ja. Och på den vägen är det. Han har kommit väldigt långt, berättar hon.

Tennis 5

Stefan och Jonas Lindbäck.

Sedan starten har Jonas tävlat aktivt och hamnat på pallplats flertalet gånger. Även Jonas två yngre bröder, Joel, 16, och John, 10, har fastnat för sporten, likt båda föräldrarna Eva och Stefan.

Alla är välkomna

Tennisklubben välkomnar alla att bli medlemmar. Man behöver inte vara proffs för att få spela, bara man lär sig tekniken. Alla kan vara med, oavsett hur bra man är. Vem som helst får spela på banorna, medlem eller inte. Köper man däremot en biljett på Turklövern har man förtur att spela.

Medlemsavgift: 80 kr/vuxen, 60 kr/junior.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.