En balett som trollband sin publik – än en gång

Trolltagen (51) webb

Baletten Trolltagen sågs den gångna helgen av cirka 850 personer.
– Vi är jättenöjda. Allt har flutit på fantastiskt bra. Både dansare, musiker och publik har också uttryckt sin uppskattning. Själv har jag njutit av varje föreställning, säger Elisabeth Nilsson Singh, ordförande, i Event & Balett i Storforsen Ekonomisk förening.

(fler bilder från årets föreställning kommer senare)

Baletten Trolltagen är sagan om de sex små flickorna som rövas bort av en virvelvind och sätts i fångenskap hos de fula trollen. När flickorna blivit vuxna ämnar trollen gifta sig med dem och göra dem till drottningar på sina slott. En fattig vallpojke förirrar sig i skogen och träffar där på de tre slotten – ett av koppar, ett av silver och ett av guld – där flickorna hålls fångna.

– Det är ett underbart skådespel med förtrollande dräkter och koreografi till Ralph Lundstens mäktiga musik. Jag hoppas att detta etsar sig fast i folks medvetande och att vi återkommer första helgen i juli varje sommar, säger Eliasbeth som i år skött hela arrangemanget tillsammans med Maj-Lis Johanson och Jimmy Stenman.
– Vårt team är ganska nytt. Så det är learning by doing. Men som sagt, allt har gått över förväntan.

Även vädrets makter var på Trolltagens sida med undantag av lördagskvällens föresällning som fick ställas in på grund av regn och halkrisk.

Många internationella besökare blev glatt överraskade av föreställningen på reservatets naturscen. De fick ett oförglömligt semesterminne som också lär spridas över hela världen via sociala medier.
– Musik och dans har ju den fördelen att de överbrygger alla språkbarriärer, påminner Elisabeth.

I samband med söndagens final bjöd dansleverna från danslägret på en uppskattning show. Före fredagens och lördagens balett sjöng bygdens son Daniel Engman ackompanjerad av Robert Svensson på piano och Kenneth Bakkelund på gitarr.
– Daniel har även fått en roll i Fantomen på Operan i Stockholm där Peter Jöback har huvudrollen. Bland tusen sökande är alltså Daniel en av 35 som tagits ut. Han ska spela ett antal biroller. Han berättade också att 120 000 biljetter redan är sålda. Så den som bokar i dag kan förvänta sig en plats först i februari, berättar Elisbeth.

På plats fanns även Mats Isaksson, koreograf, som formade baletten när den startade 1987. Han hade sällskaå av Veroncia Leo som sytt alla fantasifulla dräkter. Baletten Trolltagen kallas numera för Norrbottens Bygdespel.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.