Tillfälliga asylboenden stängs

24 JUN 2016
Skrivet av :

Ett av dessa är Omvårdsfamiljens ABT i Älvsbyn/Vidsel

20151203_flykt_1856

Omvårdsfamiljens ABT i Älvsbyn/Vidsel

Migrationsverket har nu påbörjat avvecklingen av flera tillfälliga asylboenden runt om i landet. Det innebär att boende kommer att behöva flytta och att myndigheten kommer att fatta ett beslut om att stänga anläggningarna.

När Migrationsverket upphandlar tillfälliga asylboenden sätts alltid ett slutdatum för hur länge avtal som tecknas i upphandlingen får gälla. I direktupphandling 13 var slutdatumet satt till den 21 maj 2016.
Efter det får Migrationsverket med andra ord inte förlänga avtalet om tillfälligt asylboende utan måste börja avveckla det under ordnade former och erbjuda människorna annat boende med längre avtal.

Migrationsverket har nu börjat hjälpa människorna att flytta till andra lediga platser. I höst vill vi genom de nya ramavtalen erbjuda de sökande ett mer långsiktigt boende.

−Vi förstår att människor tycker att det är tråkigt att vi stänger ett boende där människor skapat sig en trygg tillvaro.
Samtidigt måste vi utnyttja de lediga boendeplatser vi har just nu och planera för att människor ska slippa flytta på samma sätt i framtiden, säger Jan-Olov Wallin biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Migrationsverket har en aktiv dialog med kommuner och landsting dit asylsökande nu får flytta, men har också haft en dialog lokalt på de orter där anläggningar nu stänger.

−Vi är glada att samarbetet med föreningsliv, kommuner och landsting på orterna vi nu lämnar fungerat bra.
Vi hoppas att de människor som nu måste flytta möts av liknande engagemang från samhället på den nya orten, säger Jan-Olov Wallin.

Följande anläggningar kommer att avvecklas

Anläggning Kommun
Tärnaby Fjällby STORUMAN
Säters Stadshotell SÄTER
Björklunda Bed and Breakfast BURGSVIK
Kattisavan Camping LYCKSELE
Omvårdsfamiljens ABT ÄLVSBYN
Kuskahusen Gårdshotell TOMELILLA
Vika Gårdens Vandrarhem FALUN
Halnagården TÖREBODA
Vegby Camping ULRICEHAMN
Kinna Stadshotell MARK
Skrea Camping och vandrarhem FALKENBERG
Hotell Storfors STORFORS
Uddeholms Hotell UDDEHOLM
Djupviks Vandrarhem STALLARHOLMEN
Äpplerums Lantgård BORGHOLM
Bakgrund

Migrationsverket har tidigare, genom ett avvecklingsavtal, meddelat leverantörer som deltagit i direktupphandling 13 att deras avtal inte går att förlänga efter 21 maj.
Istället har de fått bedriva verksamhet under tiden som myndigheten under ordnade former försökt hitta andra lämpliga boenden för de boende.

Istället för att avveckla samma dag kan myndigheten teckna ett avvecklingsavtal.
Avtalet visar att Migrationsverket avser att stänga anläggningen när personerna som bor på den har erbjudits annat boende eller av andra skäl flyttat ut.

Samtidigt har Migrationsverket genomfört en stor ramavtalsupphandling av tillfälliga asylboenden. Denna är överprövad i alla län förutom Östergötland.
Migrationsverket bedömer att myndigheten inte kan invänta ett ramavtal utan måste ta ansvar för statens resurser och nyttja de boenden som har giltiga avtal.
Vissa boenden kommer därför att stänga trots att de fått tilldelning i ramavtalsupphandlingen, som tidigast kan börja gälla 21 september.

Källa: Pressmeddelande från Migrationsverket

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.