Hemligt uppdrag förde Gunnar till Vidsel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gunnar Thorngren berättade om hur han hamnade i Vidsel på hemligt uppdrag. Först på tåget från Stockholm fick Gunnar veta vart han skulle. FOTO: GUNNEL NILSON

Vidsels och Älvsbyns lottakårer har under åren haft fin kontakt. Onsdagen den 18 maj var Älvsbylottorna inbjudna till Vidsel på en kårafton där Gunnar Thorngren berättade om sin livsresa från Blekinge till Vidsel.

Som Karlskronabo var det naturligt att Gunnar sökte sig till det militära. Detta var under det kalla krigets dagar vilket gjorde arbetet intressant. Allt arbete var sekretessbelagt. Östersjön var hett, nedskjutningen av DC:3an är något som svenska folket minns än i dag. Planet återfanns till slut och finns nu på Flygvapenmuséet i Linköping.

Gunnars tjänstgöringsort var Karlskrona, men som flottist besöktes givetvis Stockholm, Göteborg m.fl. platser. Sedermera lämnade Gunnar flottan och sökte sig till flyget. Han arbetade först vid SAS. En annons från Svensk Flygtjänst, som sökte teknisk personal till en ort någonstans i Norrland för att bygga upp en provplats, väckte hans intresse. Han sökte och fick tjänsten. Detta var 1958.

På Centralen i Stockholm överlämnades ett kuvert som inte fick öppnas förrän ombord på tåget. Först då fick han veta att slutstationen var Älvsbyn, en plats som han aldrig hört talas om. På tåget studerade han Sverigekartan och hittade målet för sin resa. Allt var mycket HEMLIGT på den tiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gun-Britt Kihlström med Lotta-kamrater fick lyssna på en fängslande föreläsning.

Resan fortsatte med bil till Vidsel. Det Vidsel, som Gunnar och övriga som fick tjänster på RFN på 50- och 60-talen kom till, var inte stort och det var ont om lägenheter. En del av de nyanställda blev inkvarterade i en gammal byggnad, f.d. Petterssons café, som hyrdes av Svensk Flygtjänst. Byggnaden döptes till ”Hvilan”.

Byn utvecklades. Flera hyreshus och ”Flygarstan” byggdes. Skolan byggdes ut. Idrotten blomstrade. Gunnar engagerade sig i Vidsels IK som lagledare för fotbollslaget och tränare för ÄIF:s damhandbollslag. Han var med och bildade Flygkorpen där han en tid var ordförande. Skidstafetten mellan Älvsbyn och Vidsel var en folkfest. Gunnar och hans kamrater har betytt mycket för Älvsbyns kommun.

Många flyttade så småningom tillbaka till sina hemtrakter, men för Gunnar var det inte aktuellt att flytta från Vidsel. Här har han träffat sin kära Berit, här trivs han med naturen och lugnet och här finns Flygmuséet på RFN, som Gunnar och hans kamrater byggt upp och driver. Här har han barn och barnbarn. Blekingepojken är nu en genuin norrbottning och Vidselsbo.

Gunnar tackades med applåder för sitt fina framträdande och Vidselslottorna serverade kaffe, goda smörgåsar och en god kaka.

Efter en stunds gemytligt småprat tackade vi Vidselslottorna och åkte hem.

Gunnel Nilsson
Älvsby lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.