Framtiden i fokus på företagarfrukost

01 JUN 2016
Skrivet av :
Jonas Almquist, Sustainable Energy Nordic AB, berättade om utvecklingen inom solenergibranschen.

Jonas Almquist, Sustainable Energy Nordic AB, berättade om utvecklingen inom solenergibranschen.

Unga företagare, solenergi och elbilar. Framtidsfrågorna stod i fokus vid senaste Företagarfrukosten på Polar Hotell. Dessutom hyllades två hjältar i Älvsbyn.

Jonas Almquist, Sustainable Energy Nordic AB, berättade om utvecklingen inom solenergibranschen.
– År 2050 visar prognoser att 26 procent av all el i världen kommer att produceras med solenergi. Men jag tror att andelen blir större. Prognoserna räknas upp hela tiden, förklarade Jonas.

Välkänd teknik

Tekniken, att via kiselskivor omvandla solstrålning till el, har funnits sedan tidigt 1900-tal. Men det var först runt åren 2009-2010 som saker började hända på allvar, enligt Almquist.
– Tacka tyskarna och deras stora omställningsprojekt ”energivändningen” för det. De beslutade sig för att satsa enorma pengar på just solenergi. Det i sin tur gjorde att solpanelerna blev billigare vilket skapade förutsättningar för alla. I dag är solenergi lönsamt. Men det finns så många andra värden är bara pengar. Att visa miljöintresse stärker varumärket och kan rädda en planet som mår dåligt.

Kina störst även på solenergi

I Tyskland svarar i dag solenergin för åtta procent av den totala elproduktionen i landet. Tyskarnas satsning har banat väg för hela industrin. Fler stora nationer följer efter. I dag är Kina största producenten av solenergi. Andra länder med omfattande utbyggnad är; Japan, USA och Storbritannien.
Stora ambitioner finns även i Indien,  jordens näst folkrikaste nation.
– Deras planer är att före år 2022 producera lika mycket solenergi som det fanns i hela världen 2014, förklarade Jonas.

FF10 webb

Elproducerande blomma

I Sverige är dock fortfarande andelen solel försvinnande liten. Men installationerna ökar.
Även solpanelerna utvecklas. Själv har Jonas Almqvist generalagenturen för en variant som kallas Smartflower. Där liknar panelen en blomma som följer solen och vecklar ut sig när gryningen kommer. En estetisk tilltalande variant.
– Vi söker 100 hjältar. Det vill säga att vi hoppas hitta lika många svenska köpare av Smartflower, berättade Jonas.

Flower Power i Älvsbyn

Och två hjältar finns redan i Älvsbyn, Anders Lidström, ombud för Hertz, och Polarbröd. De hittills enda i Norrbotten. Lidströms ”blomma” är dessutom utrustad med laddningsfunktioner för både elbilar och elcyklar. Den första offentliga laddningstationen i Älvsbyn. Flower power i bokstavlig mening.
– Jag vill skapa en kultur. Då måste man börja någonstans. På sikt vill vi också kunna erbjuda elbilar som hyralternativ.

Elbilar testades

Enligt tillverkaren ska Smartflower, med solskivor på totalt 18 kvadratmeter, generera cirka 4 000 kilowattimmar per år.
– Men jag tror det blir lite till. Vi har ju våra ljusa sommarnätter, spekulerade Lidström som dagen till ära bjöd på en visning av sitt nya kraftverk och provkörning av el- och hybridbilar via Nordiska Bil.
Jonas Almquist förtydligade:
– Moderna solpanerler behöver inte direkt solljus för att producera. Det räcker med indirekt ljus. Alltså även vid molnig väderlek.

Stöd för solenergi

Den som satsar på solenergi kan också räkna med ekonomisk stöd. För privatpersoner återbetalar staten 20 procent av investeringen. För företag och offentlig sektor är bidraget 30 procent. Dessutom kan pengar sparas genom rotavdrag och dubbla skatteavdrag för producerad el.
– Återbetalningstiden för en anläggning ligger på 7-16 år, berättade Almquist.

Unga företagare i Älvsbyn.

Unga företagare i Älvsbyn.

Unga förmågor

En annan framtidsfråga är unga företagare. I samband med frukosten presenterades UF-företagen vid Älvsbyns gymnasium. De var Eco skog och land by Andreas UF (Andreas Engström), Små godingar UF (Elvira Nordström), Survival UF (Erik Pakkala), NyGammalt UF (David Sundström och Willliam Lagerlöf), Media Courier UF (Sebastian Johansson), och First Girl Kit UF (Malin Bengtsson och Agnes Lidström). Inspirerande lärare är Caroline Sandberg och Sofia Carlsson.

Helena Öhlund, kommunalråd, frågade:
Kan ni tänka er att driva företag som vuxna?
Svaret blev enigt. Alla närvarande UF-företagare svarade unisont ja genom att sträcka upp ena handen!

Jonas Almquist fick en Älvsby-kasse efter föreläsningen av Helena Öhlund, kommunalråd.

Jonas Almquist fick en Älvsby-kasse efter föreläsningen av Helena Öhlund, kommunalråd.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.