Dansläger firar 25 år

FILM: Sommardanslägret i Älvsbyn firar 25 år.  Det ökar bara i popularitet. I år är rekordmånga deltagare med. Jubileet firas med en final och avslutande uppvisning i samband med baletten Trolltagen på Storforsens naturscen.

Syftet med lägret är att tillsammans med andra dansare ta del av nya influenser som kanske inte ens hunnit etableras. Lägret vid Älvsby Folkhögskola är kostnadsfritt och kräver inte några förkunskaper. I år deltar hela 80 ungdomar från hela länet plus en från Schweiz och en från södra Sverige.

– Det känns sjukt kul. Att få lära känna nya personer som delar samma intresse, säger Theo Johanssons, Luleå, som gillar känslan att få dela uttryck genom dansen tillsammans med andra.

Ellen Olsson, Kalix, är också nöjd med lägret.
– Det känns bra. Även om det bara är första dagen har jag redan hunnit lära mig en del.
Hon ser fram mot att få testa nutida dans.

Danslägret startade en gång i tiden tack vare baletten Trolltagen. På den tiden fanns knappt några professionella dansare i länet. Yrkesdansarna på Trolltagen anlitades för att utbilda ungdomar på lägret i Älvsbyn. Lägret blev en succé och har hållits årligen sedan dess.

– Egentligen blir det som en festivalvecka. Vi har så fantastiska lärare som är fantastiska ambassadörer, förebilder och inspiratörer för ungdomarna. Jag vet hur viktigt det är i den åldern, när man börjar tänka och utforska dans, att få den där förebilden. Någon som säger att du är bra, du kan det här, du klarar det, du kan också vara med i det här, säger Lenitha Hedqvist, länsdanskonsulent.

– Jag tycker det är så häftigt, sådana här proffsdansare tillsammans med nybörjare och barn. Fantastiskt att kunna göra en sådan här grej av detta. Sanslöst bra, tycker Maj-Lis Johansson, projektledare Trolltagen.

Lenitha Hedqvist är glad att Trolltagen återuppstått.
– Vi har knutit ihop säcken. Vi är fullkomliga igen.

Reportage: Ingrid Fridesjö, Blamorama Production AB.

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.