Utbildning för internationella uppdrag

Stiftskansliet i Bukoba. Tanzania. FOTO: Josefins volontärblogg. http://josefinitanzania2016.blogspot.se/

Internationellt arbete på spåret i Bukoba. Tanzania. FOTO: Josefins volontärblogg. http://josefinitanzania2016.blogspot.se/

Vill du arbeta internationellt? Verka för en rättvisare värld? Få bredare kunskaper om lokala frågor och möta nya utmaningar. Då kanske Volontärlinjen på Älvsby Folkhögskola är något för dig.

– Utbildningen är en jättebra förberedelse för alla som drömmer om att jobba internationellt, säger Matilda Wiklund, lärare och handledare på folkhögskolan.

– Nu har vi även en en utbildning som riktar sig till lite äldre personer med arbetslivserfarenhet som heter Volontär i världsvida kyrkan, säger Matilda.

Anafora i Egypten.

Anafora i Egypten.

Båda kurserna sker i samarbete med Svenska Kyrkan och Luleå stift. Möjligheter finns att göra sitt volontärarbete i Tanzania eller Egypten.

Matilda i en annan del av världen.

Matilda i en annan del av världen.

Volontärlinjen

Utbildningen ger kursdeltagarna kunskap och möjlighet att verka för en rättvis värld. Under kursen görs en fördjupning i globala frågor vilket bygger en grund för att i framtiden kunna arbeta internationellt.

Höstterminen består av teori på Älvsby folkhögskola. Ämnen på schemat är globalisering, klimat, miljö, kulturförståelse, mänskliga rättigheter, Svenska kyrkans internationella arbete, och fred och försoning.

I kursen ingår studiebesök och gästföreläsare. Volontärlinjen ansvarar också för folkhögskolans Fairtradebutik.

Under vårterminen får kursdelatgarna möjlighet att göra en ca tre månader lång studieresa med volontärarbete till Tanzania eller Egypten, alternativt kan du engagera dig volontärt i ett projekt i Sverige under samma tidsperiod.

– Våra samarbetspartners i Tanzania och Egypten erbjuder en trygg miljö. Vi har haft goda relationer under många år, säger Matilda.

Volontärlinjen samarbetar med evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania, Konde stift, och koptiska kyrkans center Anafora i Egypten. Efter resan avslutas kursen gemensamt på folkhögskolan i Älvsbyn.

Sista ansökningsdag är den 27 maj.

Volontär i världsvida kyrkan

För att bli antagen som volontär krävs först en känna sig för-kurs under två dagar. Där ges bland annat en introduktion till Svenska kyrkans internationella arbete, de olika platserna det är möjligt att åka till och reflektioner över den världsvida kyrkan.

Därefter har Älvsby folkhögskola en intervju alla som sökt och slutgiltigt antagningsbesked lämnas.
Innan utresa måste alla gå en utresekurs under fem dagar med konkreta förberedelser med bland annat fördjupade kunskaper om aktuellt land plus en enklare språkundervisning av det lokala språket. Dessutom bjuds det på kurser i självkännedom och kulturförståelse.
Mellan känna sig för-kursen och utresekursen får alla en läsuppgift. Efter hemkomst blir det en återträff där vistelsen utvärderas och diskussioner om möjligheter för fortsatt engagemang.

Alla kurstillfällen är obligatoriska.

För att bli antagen till denna kurs krävs att sökande är över 30 år, kyrkligt aktiva och med grundläggande kunskaper i engelska.

– Alla nyfikna är välkomna att höra av sig till folkhögskolan, hälsar Matilda.

 

 

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.