Stulna tavlor från Storforsen visas i Luleå

Stulna tavlor från Storforsen ställs ut i Länsförsäkringars lokaler i Luleå.
– En rafflande historia som innehåller en konststöld, en dödsskjutning, en nitisk polis och en misstänkt vattensäng, rapporterar Ann-Christine Wallner-Hoppe på P4 Norrbotten Sveriges Radio.

Skärmdump från P4 Norrbottens hemsida. Lyssna på inslag genom att klicka här

Skärmdump från P4 Norrbottens hemsida. Lyssna på inslag genom att klicka här

Allt började 2003.
– Galleri Storforsen hade en konstutställning med flera kända konstnärer som Lars Pirak, Lena Nallo, Henning Johansson, med flera. Men vid ett inbrott försvann tavlorna av nämnda konstnärer. De andras blev kvar, berättar Kjell Lindfors, VD Länsförsäkringar Norrbotten, och fortsätter:

– Vi hade försäkrat verken. Konstnärerna som blev bestulna blev förstås ledsna. Men det påstås att även de som inte fick sina tavlor stulna också blev ledsna och funderade varför deras tavlor lämnats kvar.

De stulna tavlorna värderades 2003 till cirka 300 000 kronor, enligt en artikel i NSD.

Polis fattade misstankar

Länsförsäkringar ersatte ägarna till de stulna verken. Sedan hände ingenting på fyra år. Tavlorna var spårlöst försvunna. Då inträffade en tragisk dödsskjutning i Överkalix. Det ledde till en husrannsakan av en tomt i en by utanför tätorten.

– Till saken hör att en av poliserna, som hette Petra Freudenthal, skånska, hade varit på utställningen vid Storforsen fyra år innan. När de genomförde undersökningen där ute såg hon genom fönstret att det hängde en Pirak inne i stugan. Det tyckte hon var konstigt och tänkte; ”Inte ett ställe där det borde hänga en Pirak”, berättar Lindfors.

Många tavlor

Den kvinnliga polisen försökte övertala sina kollegor och åklagare att göra en husrannsaken i huset. Men fick inget gehör.
– Det gnagde i henne. Så småningom lyckades hon övertala sina chefer att åka tillbaka och gå in i huset. Där inne hängde fler tavlor av Pirak och Johansson, berättar Lindfors.

Mystisk vattensäng

I huset fanns också en vattensäng som väckte den kvinnliga polisens misstankar. Hon ville tömma den. Men återigen nekades hennes begäran. Åtminstone till en början. Men återigen lyckades hon övertala sina chefer. När de tömde sängen hittades ytterligare 35 verk under den. Hela konstskatten som stulits från Galleri Storforsen.

Ägaren av huset påstod sig ha köpt tavlorna av en okänd person som en pensionsförsäkring. Rätten trodde inte på det. Istället tilldömdes Länsförsäkringar äganderätten eftersom de redan betalat för tavlorna.

– Då satt vi där som den ofrivillige konstägaren och undrade vad vi skulle göra med dessa verk. ”Ska vi sälja dem?”. Njaäe, det kändes trist, säger Lindfors.

”Vi är stolta”

En idé var att lägga tavlorna i malpåse och ta fram dem om 30 år.
– Då tyckte någon att konst ska visas upp. Det var då idén startade. Här hade vi chansen att visa en riktig konstsamling. Som det Norrbottensbolag vi är så skulle det passa oss. På den resan är det. Runt 2010 någonstans startade vi, säger Lindfors.

På frågan om hur det är att ha stulen konst på väggarna svarar Lindfors.
– Vi är stolta över det. Kan det bli bättre (skratt).

Totalt består samlingen av 132 verk och visas för allmänheten.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.