Storfavoriten vann UDM på hemmaplan

16 MAJ 2016
Gruppbild Älvsbygymnasterna UDM-16. Foto Linnea Åberg

Älvsbygymnasternas Frida Engman tog guld och träningskompisen Embla Lundström brons i den näst svåraste klassen vid årets Ungdoms-DM i gymnastik. Klubbkamraterna Astrid Öberg och Meja Burman vann silver respektive brons i klassen Steg 1 och samma valörer fick Hanna Andersson och Donja Nialepka på sina medaljer i Steg 4. Det blev inga medaljer för övriga Älvsbygymnaster, men de kämpade också väl och gjorde bra ifrån sig.

Under lördagen samlades ett 80-tal gymnaster i Älvsbyn för att göra upp om medaljerna vid Ungdoms-DM i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Älvsbygymnasterna deltog med 15 flickor fördelat på 4 klasser. Även gymnaster från Kiruna, Jokkmokk, Arvidsjaur, Boden, Luleå och Umeå var på plats, men lite manfall blev det trots allt i år då det väntade deltagarantalet var omkring 100-120 personer. En riktigt trevlig dag blev det likafullt med positiva inställningar och en härlig stämning i gymnastikhallen!

Guldfavoriten levererade

Det blev en fin sorti för 12-åriga Frida Engman som på Ungdoms-DM i Älvsbyn tävlade på Steg 5 för sista gången. Hon var redan innan tävlingen klar för uppflyttning till Steg 6 men eftersom Stegserietävlingarna låg så tätt inpå varandra fick hon stanna kvar och tävla på Steg 5 en sista gång. Den unga Älvsbytjejen var i en klass för sig och vann överlägset med den mycket höga poängen 45,50. Hon fick bästa poäng på alla redskap utom bom där hon istället hade näst bästa poäng.

Embla tog brons

Klubbkompisen Embla Lundström gjorde också en fantastisk tävling där hon bland annat lyckades få andra bästa poäng i barr där hon körde sin serie utan stopp, samtidigt som hon utförde den med fin stil. Genomgående såg det mycket bra ut för Embla under tävlingen. I Mångkampen kom hon på tredje plats med 38,20 p, knappt en poäng efter tvåan och med flera poäng tillgodo till fyran.

Fyra medaljörer till

Resten av Älvsbygymnasternas deltagare tävlade i klasserna Steg 1, 3 och 4 och de kammade hem ytterligare två silver och två brons till Älvsbyn. Astrid Öberg och Meja Burman vann silver respektive brons på Steg 1 och alla Älvsbygymnasterna i klassen imponerade, framförallt med sin kämpaglöd när de skulle dra sig upp i barren.

Även på Steg 4 gick silver- och bronsplatsen till två Älvsbygymnaster. Det var Hanna Andersson och Donja NIalepka som lyckades med den bedriften i en klass där det var ganska jämt i toppen. En stark debut för Donja på sitt nya Steg och en fin avslutning för Hanna som är klar för tävling på Steg 5 till hösten.

Vid tävling på Svenska Stegserierna Steg 14 kommer alla utanför pallen på delad fjärdeplats, så Älvsbygymnasterna hade även fem nöjda fjärdeplacerade flickor i Steg 1, tre på Steg 3 och en i klassen Steg 4.

Nästa hemmatävling är 28 maj då det är dags för säsongens sista tävling Anatoli Cup.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA