Öppet Hus om Telias fibersatsning i Älvsbyn

21 MAJ 2016
Skrivet av :

20140000_bredband

Telias storsatsning på fiber i Älvsbyn välkomnas av kommunen.
– Det är en jättebra satsning och det finns ingen konkurrenssituation mellan Älvsbyns kommun och Telia, säger Crister Lundgren IT-chef på Älvsbyns kommun.
Nyfikna välkomnas till ett Öppet Hus i Pärlans förskola tisdag den 24 maj mellan klockan 16:00 och 20:00.

 

För Älvsbyns del handlar det om fiber till 1 400 hushåll i områdena Altuna, Grekland, Västermalm, Östermalm, Prästgärdan, Nybergshägnan, centrum samt Nygård.

20 procent har gjort en intresseanmälan. Dubbelt så många behövs. Anslutningen kostar dryga 20 000 kronor men höjer samtidigt värdet på fastigheten.

– Så länge Telia bygger på tätorten kommer inte kommunen att göra det. Vårt fokus är att
bygga ut, förtäta och förbättra utanför tätorten där det inte finns lika stor kommersiell
drivkraft och där vi också har möjlighet att söka stödpengar, säger Crister Lundgren.

Telia satsar totalt nio miljarder kronor på utbyggnaden av supersnabbt fiberbredband i Sverige mellan 2015 och 2018. Villafibersatsningen är en del av detta.

I kampanjen som startat får sammanlagt omkring 13 000 hushåll i 17 kommuner möjlighet att ansluta villan till framtidens infrastruktur. Nytt är att även företag i berörda villaområden får erbjudande om att ansluta sig till Telias öppna fibernät.

– Det känns jättebra att kunna erbjuda villaägare och företagare en öppen fiberanslutning. Vi
har redan testat erbjudandet på ett antal orter i Skåne och det föll väl ut. Nu gör vi en bredare lansering där Älvsbyn ingår, säger Linda Hernström ansvarig för Telia Öppen Fiber.

Fiberanslutningen ger villaägarna och företagen tillgång till snabbt bredband med hastigheter på upp till 1 000 Mbit/s. Det är ett öppet nät vilket innebär att varje hushåll eller företag fritt kan välja bland flera olika tjänsteleverantörers erbjudanden för bredband, digital-tv och bredbandstelefoni.

Telia lovar fiber som ger både hushållen och företagen helt nya möjligheter.

Samtidigt med fiberutbyggnaden kapar Telia kopparnätet. Under 2016 berörs 29 kommuner där kopparnätet läggs ner och under början av 2017 berörs 54 kommuner varav en del orter i Luleå kommun (exempelvis Klöverträsk) och i Piteå kommun (exempelvis Storsund och Arnemark). Kopparnätet i Älvsbyns kommun finns inte med i nedläggningsplanerna kommande året.

För den som vill veta mer välkomnar Telia in till Öppet Hus i Pärlans förskolan den 24 maj. Säljare och projektansvarig finns på plats för att svara på frågor och funderingar. Ingen anmälan behövs. Det bjuds även på kaffe, bulle och grillad korv (det senare om vädret tillåter).
 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.