Norrbottens bästa företagsklimat finns i Älvsbyn och Luleå

25 MAJ 2016
Skrivet av :

Företagsklimat 2

Älvsbyn toppar återigen, tillsammans med Luleå, Svenskt Näringslivs lista över bästa företagsklimatet i Norrbotten.
– Där företagen trivs skapas tillväxt, jobb och välfärd. Ett gott företagsklimat är därför en viktig grundförutsättning för att klara framtidens utmaningar, både lokalt och nationellt. Företagsklimatet är en central fråga, tycker Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv Norrbotten.
1 382 företag i Norrbotten har tillfrågats i organisationen Svenskt Näringslivs enkät. I det samlade omdömet får Älvsbyn och Luleå betyget 3,7 på en skala från 1-6. Älvsbyn ligger alltså i topp trots att betyget försämrats något (-0,2) jämfört med förra året.

Även politiker har tillfrågats. I det sammanfattande omdömet summeras betyget utifrån både företagarnas och politikernas svar.

Lika muntert är det inte i alla Norrbottenskommuner. Sju av totalt 14 backar i årets undersökning. En av dessa är Älvsbyns grannkommun Arvidsjaur som får lågt betyg, 2,7. Missnöjet riktar sig främst mot den upplevda attityden till företagande bland politiker och tjänstemän.

I Älvsbyn är upplevelsen den motsatta. Framförallt tjänstemännen fick förra året höga betyg för sitt engagemang. Men även politikerna fick beröm.

Svaren på de enskilda frågorna i årets undersökning presenteras i samband med Svenskt Näringslivs årliga rankinglista på företagsklimatet den 20 september. Då kan resultatet granskas i detalj, fråga för fråga.

I en krönika på Svenskt Näringslivs hemsida lämnar Jan-Olov Nordström följande råd: ”Ett bra första steg för kommuner som vill förbättra sitt företagsklimat är att se vilka kommuner som lyckas bäst på varje enskilt område och lära av dem. Det finns goda exempel både i länet och runt om i landet”.

Kanske läge för Arvidsjaur att göra ett studiebesök i Älvsbyn..?

Nordström riktar också en uppmaning: ”Sverige behöver många nya jobb, men det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker på alla nivåer. Men så är det inte!”

Tabellen nedan visar kommun, sammanfattande omdöme 2016 och förändring från förra året inom parentes.

Luleå: 3,7 (0,0)

Älvsbyn: 3,7 (-0,2)

Boden: 3,3 (0,0)

Överkalix: 3,2 (0,3)

Arjeplog: 3,1 (-0,1)

Piteå: 3,1 (-0,1)

Jokkmokk: 3,0 (0,0)

Gällivare: 3,0 (-0,1)

Övertorneå: 2,9 (0,1)

Haparanda: 2,8 (0,0)

Kalix: 2,7 (-0,2)

Arvidsjaur: 2,7 (-0,1)

Kiruna: 2,5 (0,2)

Pajala: 2,2 (-0,4)

Totalt deltog 1382 företag i årets undersökning.
(Skala 1-6 där 1 är dåligt och 6 är utmärkt)

Källa: Svenskt Näringsliv

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.