Högst premieöverföring i Norrbotten

03 MAJ 2016
Skrivet av :

fora

14 miljarder kronor betalades in till tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO under 2015. Mest, 13 800 kronor i genomsnitt per person, har arbetarna i Norrbotten tjänat in. Lägst premieöverföring har gutarna med 9 700 kronor i snitt.

– Vi kan notera att de som i genomsnitt fått högst premier inbetalda till tjänstepensionen bor utanför storstadsområdena, säger Åsa Gidlund, pensionsspecialist på Fora.

Det är också en märkbar skillnad mellan vad män och kvinnor fått inbetalt till tjänstepensionen. Mest har män i åldern 45-54 tjänat in, där ligger snittet för hela landet på cirka 16 500 kronor för 2015. Det är 65 procent mer än vad kvinnor i motsvarande ålder tjänade in i snitt under samma tidsperiod, cirka 10 000 kronor. Detta beror på att det finns en löneskillnad mellan könen och att fler kvinnor än män arbetar deltid.

Ju äldre de privatanställda arbetarna blir desto mer aktiva är de gällande placeringen av pensionspengarna. De som gör ett val för placeringen av tjänstpensionen gör i de flesta fall detta efter 45 års ålder. De som är allra mest aktiva är män mellan 45-54 år. Bland dem som väljer i denna grupp är det 8 av 10 som väljer fondförsäkring istället för traditionell försäkring.

– Tjänstepensionen är en viktig förmån som kan utgöra så mycket som en tredjedel av den framtida pensionen. Vi ser att ju högre upp i åldern de anställda kommer desto större är intresset för pensionen och fler gör också ett aktivt val av sparform och förvaltare, säger Åsa Gidlund.

Pensionsbeskedet från Fora skickas ut löpande under april, maj och juni månad.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.