Hjälp ett bi och bygg en bivattnare

Med en pajform och några glaskulor kan du enkelt bygga en oas där bina kan återhämta sig.

Med en pajform och några glaskulor kan du enkelt bygga en oas där bina kan återhämta sig.

”Flitig som ett bi” är ett känt talesätt och det är ingen nyhet att bin jobbar hårt. Dagligen pollinerar de flera tusentals växter och när de flyger fram flaxar deras små vingar med över 10 000 slag per minut.  Ju fler bin vi har, desto mer bär och frukt får vi skörda. Nu kan vi också vara med och hjälpa bina i sitt dagliga arbete. Naturskyddsföreningen tipsar hur.

Bin behöver tillgång till vatten. Säkra vattenkällor där de inte riskerar att drunkna när de återhämtar sig mellan flygturerna är ett måste för deras överlevnad. Dessvärre har dessa naturens grunda pölar lätt för att avdunsta när solen ligger på. I vattendrag med rinnande vatten riskerar de små insekterna att svepas med.  En bivattnare kan vara lösningen på vätskepauserna. Enkelt och solidariskt, skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida och lär oss hur vi ska bygga den.

 

Gör så här:

Ta en pajform eller en panna och fyll den med vatten och spelkulor, eller små stenar. Kulorna ger bina någonstans att landa så att de inte riskerar att drunkna när de dricker.
Placera på lämplig plats, i närheten av blommor och grönska där bin brukar trivas.

 

Källa: Naturskyddsföreningen

_DSC0623

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.