”Det kommer att bli många upptäckter i sommar”

08 MAJ 2016
Skrivet av :

Maria Söderberg startade idén med Tof of Arjeplog. Nu har både Älvsbyn och Arvidsjaur kopierat verksamheten.

Maria Söderberg startade idén med Tof of Arjeplog. Nu har både Älvsbyn och Arvidsjaur kopierat verksamheten.

Maria Söderberg är kvinnan som startade Top of Arjeplog. Idén sprider sig vidare…
– En sådan här kul idé är ju svår att hålla för sig själv, säger Maria med ett skratt.

Hon var med när Top of Älvsbyn invigdes i lördags.

Är det okej att Älvsbyn kopierar din idé?
– Absolut. Igår var jag själv ute på två toppar. Nu blir det en tredje. Jag tycker det är jätteroligt att upptäcka naturen i Älvsbyn. När jag kommer hit till Rackberget tänker jag på min pappa som gick skogsskola här en gång i tiden och blir lite sentimental. Så fort vi passerade den här platsen var det som ett mantra att här hade pappa gått i skogsskola. Hela hans liv handlade om skogen. Därför känns det lite extra kul att komma hit i dag.

Hur kom du på idén med Top of Arjeplog?
– Det var en gymnastiklärare, Rickard Hedman, i Arjeplog som hade funderat i de här banorna. Men jag satte snurr på det och gjorde ett kort. Det är en rolig idé därför att man går tillsammans, man upptäcker naturen, det är kultur, det handlar om botanik, geologi…man kopplar ofta ihop föredrag och gemensamma grejer till kortet. Sedan kan man göra det på olika sätt. En del gillar att göra det snabbt, det ska gå fort, de tar tid. Andra går långsamt, en del tar det som en förevändning för motion.

Är fler ställen på gång att kopiera din ide?
– Jag vet inte, ha, ha…Det är jättekul med Älvsbyn. Det finns så många toppar här. Så det här kan ni hålla på i många år. Sedan brukar det bli så att några toppar framstår som favoriter. De går inte att plocka bort och blir små pärlor, precis det som Älvsbyn marknadsför, alltså pärlor.

Är de tätortsnära topparna i Älvsbyn en lockelse?
– Det är de verkligen! Om du här frågar tio personer är jag inte säker att de varit upp på Rackberget fast det ligger så nära. Man blir lätt hemmablind. Top of Älvsbyn ersätter det som kanske tidigare var Friluftsfrämjandet eller Naturskyddsföreningen som anordnade utflykter. Det finns ett jättebehov av sånt här. Det kan man använda på många vis.

Kan idén utvecklas ytterligare?
– Den utvecklas varje gång någon vandrar. Vi behöver hjälp i Älvsbyn att hitta stigar och vägar. Så du som går, meddela gärna hur du tog dig fram. Det finns ofta flera sätt. Berätta gärna om faror eller hinder, som att; ”här är det myrmark”, ”det här inte märkt ut”. Eller så upptäcker man något man vill berätta om som, en grotta, eller en gammal kabelbro från 1600-talet. Många av de som nu går kommer att hitta grejer. Det kommer också att uppstå problem som att; ”Gäller allemansrätten?”, ”Får vi gå här?”, eller så börjar folk fundera som när vi i går var på Falkberget där toppen är avverkad; ”Får det se ut så här?”. Ja, så ser omgivningarna ut. Vi har ett skogsbruk också som pågår samtidigt. Det kommer att bli många upptäckter i sommar.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.