Björn lockar nyfikna till Norrabyn

En av björnarna i Krokträsk förra året som fotograferades av Maria Sundén från Övre Svartlå.

En av björnarna i Krokträsk förra året som fotograferades av Maria Sundén från Övre Svartlå.

En brunbjörn håller till på Norrabyn strax utanför centrala Älvsbyn. Den har setts på ängarna i närheten av vägen mot Luleå och Boden. Många vallfärdar nu till platsen i hopp om att få se nallen.

Förra året höll två björnar till nära vägen i närheten av Krokträsk mellan Älvsbyn och Brännberg. Det fick många att åka till platsen.

Troligtvis rör det sig om en ensam individ på Norrabyn. Men det är inte konstaterat eller fastlagt med säkerhet. Det kan också vara två eller flera nallar.

Sommaren 2011 lockade spannmål en ungbjörn till ett jordbruk på Norrabyn. Den nallen krossade också en ruta när den jagade en katt på Isakgården vid Rackbergets fot. Björnen avlivades sedan genom skyddsjakt. Läs mer här..

Vad som lockat årets nallar till Norrabyn är okänt.

Besökare uppmanas till försiktighet. De flesta sitter säkert i sina bilar. Att försöka närma sig en björn kan leda till farliga situationer. Håll avstånd…

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.