70-åriga Jeannet Brännström cyklade 80 mil över Pyrenéerna

Jeanette Brännström och Lisa Edström i samtal. FOTO: GUNNEL NILSSON

Jeanette Brännström och Lisa Edström i samtal. FOTO: GUNNEL NILSSON

Vårens näst sista kårafton var Jeannet Brännström gäst hos Lottorna. Efter kaffe och goda smörgåsar berättade Jeannet om hur hon cyklat Pilgrimsleden från Irún till Santiago de Compostela, en cykelfärd på 80 mil, delvis över Pyrenéerna.

Hon köpte en elcykel och började förbereda resan, det största problemet var hur hon skulle få ner cykeln till Spanien utan att det skulle kosta skjortan. Genom Sverige gick det bra men sen uppstod problem. Hon hittade en budfirma som kunde ta cykeln till San Sebastián, själv tog hon flyget. Det blev en övernattning i Irún, sedan åtta mil på cykel till Saint-Jean-Pied-de-Port där Pilgrimsleden börjar.

Det var en fantastisk upplevelse, på Pilgrimsleden färdas människor från hela världen. Alla är glada och hjälpsamma. Vid branta uppförsbackar fick hon alltid hjälp av yngre personer. De uppförsbackar som tog timmar att forcera kunde ta 10-15 minuter nedför.

På resan träffade hon även en person som tog sig fram på en åsna. Uppe i Pyrenéerna gick bäckvattnet att dricka, det var aldrig några problem med mat och dryck.

Jeannet beställde inte hotellrum i förväg eftersom hon inte visste hur långt hon skulle orka cykla per dag, allt berodde på terrängen. Hon sov på hotell eller på enkla härbärgen med stora sovsalar.

Packningen måste vara så lätt som möjligt, så varje kväll tvättade hon sina kläder. Vem är hon då, kvinnan som vid cirka 70 års ålder ger sig ut på en så krävande tur?

Jeannet föddes i en liten stad några mil från Amsterdam i Holland. Hon utbildade sig till sjuksköterska, träffade svensken Sune Brännström och det blev som för kungen – det sa klick.

De kom till Sverige, gifte sig, och när Sune började arbeta på RFN i Vidsel kom de till Älvsbyn. De fick tre flickor, Jeannet arbetade runt om i 4-kanten och pendlade.

Paret var med i Sportdykarklubben och de cyklade en hel del i Sverige.

Jeannet visade kort samt det certifikat som pilgrimerna får när de klarat sina 80 mil. Det är jag stolt över sa Jeannet, och det bör hon vara.

Lottorna tackade Jeannet med en Älvsbykasse för en fantastisk kväll.

Text: Gunnel Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.