Norrbotten har haft högsta prisökningen på bostäder

03 MAJ 2016
Skrivet av :

 

Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet.

Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet.

Norrbottens län är det län i Sverige som haft de allra största prisökningarna på bostadsrätter och villor under perioden 2012-2015. Det visar en kartläggning av Mäklarsamfundet.

I flera kommuner har priserna fördubblats på bostadsrätter. På kommunnivå har prisutvecklingen på villor varit störst i Gällivare (43 procent), följt av Luleå (41 procent). För bostadsrätter har ökningen varit störst i Piteå (108 procent) och Boden (86 procent).

Det innebär att snittpriserna på bostadsrätter i Norrbotten har ökat med omkring 539 000 kronor, för villor är summan 418 000 kronor.

Luleå har länets högsta snittpriser på villor, följt av Gällivare. Vid utgången av 2015 kostade en genomsnittsvilla i Luleå nästan 2,5 miljoner kronor, medan snittpriset på villor i Gällivare låg på lite över 1,8 miljoner kronor.

Även bostadsrätterna är dyrast i Luleå, vid utgången av 2015 kostade en bostadsrätt i Luleå i snitt drygt 1,5 miljoner koronor.

Snittpriset på bostadsrätter, sett till riket som helhet, ökade under perioden 2012-2015 med 37 procent, eller drygt 596 000 till 2,1 miljoner kronor år 2015. Villor ökade med 21 procent, eller 461 000 kronor till cirka 2,7 miljoner kronor år 2015.

Mindre bostadsrätter i riket ökade i snitt allra mest, ettor med 40 procent och tvåor med 42 procent.

– Bostadsbristen är en av vår tids mest komplexa samhällsutmaningar och vår kartläggning visar svart på vitt att bristen på bostäder inneburit ett prisrally i Norrbottens län, inte bara i storstadsregionerna. Det är en mycket oroande utveckling som påverkar allt fler människors framtidsmöjligheter, säger Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet och fortsätter:

– De flesta hushåll saknar ekonomiska möjligheter att spara i den takt som priserna stiger. Amorteringskrav och bolånetak gör det dyrare och svårare för människor att låna pengar, men det löser inte grundproblemet, det vill säga bristen på bostäder. Bara genom att öka byggandet och genomföra reformer som ökar rörligheten i det befintliga beståndet får vi en fungerande bostadsmarknad som tillgodoser människors behov i hela landet, avslutar Ingrid Eiken.

Källa: Mäklarsamfundet

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.