Premiärkonsert med gemensam flagg

På lördagskvällen var det premiärkonsert med Piteå & Älvsbyns Orkesterförening i Älvsby Kyrka.


Helena Öhlund Älvsbyns kommunalråd inledde premiärkonsert med ett kort inledningsanförande, med anslag på det att det nu kändes att de musikaliska, kulturella och geografiska anknytningarna i Pite Älvdal slogs ihop.

Där sedan Morgan Stenberg tog över konferencieskapet med att pressentera kvällen i stort, följt av att låta Bo Olovsson ta över taktpinnen och förädiskt ge anslag för kvällen med Georg Bizet musik ur Carmensvit nr 1 och 2.

Detta följdes sedan av Frans Schubert Symfoni nr i H-moll, den ofullbordade. Som bland annat är känd med Hans Alfredson och Tage Danielsson text med Grynet Molvig, Monica Zetterlund, Martin Ljung sång ”Lyckan är alltid kort” till Spader Madame innan det togs paus.

Efter pausen bjöds det på W.A Mozart Klarinettkonsert i A-dur kv. 622 Sats nr 2 Adagio med Stina Andersson från Vidsel som solist på klarinett. Jean Sibelius Andante festivo Op. 117. Hugo Alfvén återfunna Uppsalarapsodi op.24 som varit försvunnen men som återskapats och hyllar studentlivet i Uppsala.

Kvällen avslutades med Wilhelm Stenhammars mellanspel ur kantaten ”sången” op.44.

Programmet med denna blandning av godbitar ur den klassiska repertoaren, ger vid handen att kvällen med premiärkonsert med Piteå & Älvsbyns Orkesterförening i Älvsby Kyrka visar upp något nytt att vara stolt över,
där Ingemar Edström, Bo Olofsson och Ulrik Bylanders inspirerande samarbetet mellan grannkommunena Älvsbyn – Pite längs älvdalen gett något nytt stort att vara stolt över.

Vi som var där blev nästan hänförda över att det var något stort vi varit med om. Det blev en premiärkonsert som måste få högsta betyg, även om undertecknad mest gillade Hugo Alfvén återfunna Uppsalarapsodi op.24 som fick minnen från sju år i Uppsala med arbete, studentliv och valborg/1:a maj, vid Fyrisån och Carolina Rediviva att tona fram.

Se bilder.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.