Polisen informerar

30 APR 2016
Skrivet av :

På Valborg är det många unga som dricker mycket alkohol. Risken att råka illa ut eller själv begå brott ökar.

120430_var_puff-460x180

Vad gör polisen? Vilket straff riskerar den som langar? Får man bjuda minderåriga på alkohol hemma? Läs svaren på 8 vanliga frågor till polisen.

Vad kan vuxna göra för att bidra till en lugnare Valborg?
Ju fler vuxna som syns ute och vågar vara nyfikna och ställa frågor till ungdomarna, desto större chans att upptäcka de som far illa.

Vad gör polisen när ni ser ungdomar dricka alkohol?
När vi ser ungdomar dricka alkohol går vi först och främst fram och pratar med dem. Vi förklarar varför de inte får dricka alkohol och därefter tar vi alkoholen ifrån dem och kontaktar föräldrarna.

Varför är det förbjudet å dricka öl offentligt, vad är det som skadas om man gör det?
Det är en lokal ordningsföreskrift som talar om ifall det är olagligt att dricka alkohol offentligt. Det är dock tillåtet att dricka på många ställen. Om du vill veta var det finns förbud i din kommun så vänd dig dit eller närmaste polis. Anledningen till förbud kan bland annat bero på hur naturen eller stadsbilden ser ut och om det är olämpligt eller störande att dricka alkohol just där.

Är det okej att skjuta raketer?
Det kan krävas tillstånd för att avfyra raketer i tätbebyggt område. Tänk dessutom på att man måste vara 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier.

Har man som privatperson rätt att ta nycklarna från någon som tänker köra bil efter att ha druckit alkohol?
Du som privatperson bör i detta fall kunna hävda nöd och ta bilnycklarna. Polisen har, enligt polislagen, rätt att tillfälligt omhänderta bilnycklarna för att förhindra brott.

Får minderåriga dricka alkohol med föräldrars sällskap?
Den som anskaffar alkoholdrycker till minderåriga begår ett brott. Du får inte heller lämna alkoholdrycker som gåva till någon som inte fyllt 20 år. Det finns dock ett stycke i alkohollagen som säger att det kan vara tillåtet att bjuda någon som inte uppnått föreskriven ålder, på en mindre mängd alkohol under ordnade förhållanden. Då ska man även ta hänsyn till den unges ålder, utveckling och omständigheter i övrigt.

Vad är det för straff för langning?
Straffskalan för den som köpt ut eller sålt alkohol till en minderårig är böter upp till fängelse i 4 år.

Är det olagligt att vara påverkad av narkotika?
Det är olagligt att vara påverkad av narkotika, så kallat narkotikabrott, eget bruk.

Källa Polisens Webb

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.