Norrbotten sämst på allergivaccination

13 APR 2016
Skrivet av :

Var du bor avgör din möjlighet att få allergivaccination. Bäst är Gotland och Halland. Sämst är Norrbotten.
5b28f48ced011fc04be950095172835a_XL
– Det är helt oacceptabelt, alla har rätt till samma vård och behandling, oavsett var man bor i landet, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Bäst är det i Halland, där 40 personer per 10 000 innevånare får tillgång till allergivaccination och på Gotland där 26 personer per 10 000 innevånare får tillgång till behandlingen.

Sämst är det i Norrbotten där endast åtta personer per 10 000 innevånare får tillgång till allergivaccination.

– Vi anser att landstingen måste satsa mer på patienter med svåra allergier, både i form av resurser för att fler ska kunna få behandlingen, men också utbilda fler allergispecialister som kan ge behandlingen, säger Maritha Sedvallson.

Var femte svensk är drabbad av pollenallergi. För många räcker det med att följa pollenprognoserna och gå till ett apotek och förse sig med receptfria läkemedel för att klara pollensäsongen.

Andra har det betydligt värre, och då är allergivaccination ett alternativ. Den enda behandling som ger ett långvarigt resultat.

I dag får cirka 14 200 personer allergivaccination i Sverige. Men behovet är sannolikt mycket större.

Källa: Astma- och Allergiförbundet

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.